Skip to main content
search
VijestiSvijet

MOL na forumu u Davos-u: Ambiciozni planovi za dekarbonizaciju pomorstva

AAA

Izvor fotografije: MOL press

Predsjednik i generalni direktor kompanije Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) Takeshi Hashimoto, učestvovao je kao panelista na diskusiji o naprednim tehnologijama za dekarbonizaciju na World Economic Forum-u održanom u Davos-u, Švajcarska. Forum je trajao od 15. do 19. januara, a MOL je bila jedina japanska brodarska kompanija koja je učestvovala.

Sesija održana 16. januara pod nazivom “Prvi pokretači za pionirske čiste tehnologije”, predstavljena od strane “Koalicije prvih pokretača” (FMC) (napomena 1), saveza kompanija, uključujući MOL, osnovanog da podstakne potražnju za tehnologijama dekarbonizacije. Sesija je okupila poslovne lidere te finansijske i političke zvaničnike iz industrija sa visokim emisijama stakleničkih gasova (GHG), kako bi prikazali napredak postignut od strane FMC-a i njegovih inicijativa za komercijalizaciju inovativnih čistih rješenja. Predsjednik i generalni direktor MOL-a Hashimoto bio je jedini japanski predstavnik u panelu.

“S obzirom na mnoge kandidate za alternativna goriva, razumljivo je da se želi sačekati i vidjeti dok se ne identifikuje rješenje”, rekao je Hashimoto.

Na sesiji je prikazan i video koji predstavlja napore i dosadašnji napredak FMC-a, uključujući primjer MOL-a (oko 1:31).

U sektoru uklanjanja ugljen-dioksida (CDR), u kojem MOL aktivno djeluje kroz FMC, 2. januara objavljen je bijeli papir pod nazivom “Uklanjanje ugljen-dioksida: Smjernice za najbolju praksu”, u kojem su predstavljeni komentari Kode, generalnog menadžera MOL-ovog Carbon Business & Project Team, Energy Business Strategy Division (na stranicama 14, 15, 17 i 26).

Pored toga, MOL je aplicirao za “TNFD (Task Force on Nature-related Financial Disclosures) Adopter”, izjavu o namjeri da objavljuje informacije u skladu sa preporukama za objavljivanje TNFD-a, a MOL je 16. januara tokom World Economic Forum-a u Davos-u proglašen jednim od “Ranih usvajača TNFD-a”, što se odnosi na kompanije i organizacije koje objavljuju informacije vezane za prirodu za fiskalnu godinu 2024 ili 2025. Istog dana, glavni direktor za održivost životne sredine MOL-a, Watanabe, prisustvovao je prijemu za registrovane kompanije i učestvovao u živahnoj diskusiji sa predstavnicima učesničkih kompanija.

Grupa MOL je pozicionirala ekološku strategiju kao ključni element svog menadžment plana “Blue Action 2035”, postavivši cilj postizanja neto nultih emisija GHG-a do 2050. u “Ekološkoj viziji 2.2 grupe MOL”. Kao pionirska integrisana brodarska kompanija, grupa je posvećena postizanju neto nultih emisija GHG-a uvođenjem čistih alternativnih goriva i promovisanjem širenja i promocije negativnih emisija.

FMC je platforma za saradnju vlada i vodećih globalnih kompanija u komercijalizaciji tehnologija potrebnih za postizanje “neto nultih emisija GHG-a do 2050.” i za povećanje konkurentnosti cijena.

TNFD je međunarodna inicijativa za razvoj okvira za adekvatnu procjenu i objavljivanje korporativnih rizika i mogućnosti vezanih za prirodu. MOL planira objaviti informacije o finansijama vezane za prirodu za fiskalnu godinu 2024 u fiskalnoj godini 2025, prateći preporuke TNFD-a za objavljivanje.

Grupa MOL identifikuje “Pitanja održivosti” (Materijalnost) kao naše ključne probleme za održivi rast sa društvom kroz ostvarivanje vizije grupe. Očekujemo da će ova inicijativa posebno doprinijeti ostvarivanju “Životne sredine – Očuvanja morske i globalne životne sredine”.

Izvor: MOL press

Podijeli vijest:

Leave a Reply