Skip to main content
search
VijestiSvijet

MOL potpisuje ugovor o time čarteru sa Yara

AAA

Izvor fotografije: Mitsui O.S.K. Lines press

Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. danas je objavio potpisivanje ugovora o vremenskom čarteru za brod za prevoz amonijaka Green Pioneer sa Yara Clean Ammonia Switzerland SA, članicom grupacije Yara International ASA, najvećim proizvođačem azotnog đubriva na svijetu. Brod je isporučen 25. decembra 2023. godine i očekuje se da će biti angažovan u transportu amonijaka, uglavnom na području Pacifika.

Amonijak se trenutno uglavnom koristi kao sirovina za đubriva, ali se u budućnosti očekuje značajan porast potražnje kao energent nove generacije koji ne emituje ugljen-dioksid pri sagorijevanju.

MOL i Yara Group sarađuju od potpisivanja memoranduma o razumijevanju o projektima dekarbonizacije, uključujući područje amonijaka, 2022. godine, a zaključenje ovog redovnog ugovora o čarteru jedan je od rezultata tog sporazuma.

Obje kompanije teže izgradnji dugoročnog partnerstva u oblasti čistog amonijaka i aktivno proširuju svoje poslovanje kako bi izgradili lanac snabdijevanja amonijakom.

MOL je pozicionirao ekološku strategiju kao jednu od svojih glavnih strategija u okviru plana “BLUE ACTION 2035” i postavio je cilj postizanja neto nulte emisije do 2050. godine u “MOL Group Environmental Vision 2.2”.

MOL Group-a će doprinijeti ostvarenju dekarbonizovanog društva daljim akumuliranjem iskustva u kvalitetnom i sigurnom transportu amonijaka i aktivnim učešćem u širokom spektru lanca vrijednosti amonijaka, za koji se očekuje velika potražnja u budućnosti zbog njegovog uvođenja kao goriva.

Izvor: Mitsui O.S.K. Lines press

Podijeli vijest:

Leave a Reply