Skip to main content
search
VijestiSvijet

Montrose – prva luka u Škotskoj sa priobalnom energijom za OSV

AAA

Izvor fotografije: Arild Lilleboe / Shutterstock.com

Luka Montrose, koja se nalazi na istočnoj obali Škotske, sjeverno od Edinburgh-a i Dundee-a, postala je prva škotska luka koja je pružila uslugu priobalne energije za OSV-ove. Montrose Port Authority je koristila samofinansirano zajedničko preduzeće sa Plug Shore Power da bi ostvarila ovaj cilj u svojoj ambiciji da postane prva luka u Škotskoj sa neutralnim ugljeničnim otiskom.

Uprava luke ističe važnost smanjenja emisija iz brodova, posebno brodova na vezu. Oni citiraju podatke iz Ministarstva saobraćaja Velike Britanije koji kažu da 72 posto emisija luke dolazi od brodova koji su na vezu dok manevrisanje brodova doprinosi sa još 16 posto ukupnih emisija. Brodovi su stvorili čak 90 posto ukupnih emisija luke.

Zajedničko preduzeće procjenjuje da je investiralo 1 milion funti (1,25 miliona dolara) kao dio svoje saradnje sa Plug Shore Power.

Postrojenje za priobalnu energiju se nalazi na vezovima 1 i 2 u luci Montrose. Svaki vez ima maksimalni kapacitet od 800 kVA, nudeći 400V, 440V i 690V na 50 ili 60 Hz.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply