Skip to main content
search
VijestiSvijet

MPA i IACS sarađuju na sigurnoj implementaciji novih pomorskih rješenja

AAA

Izvor fotografije: mpa.gov.sg

Maritime and Port Authority of Singapore (MPA) i The International Association of Classification Societies (IACS) potpisali su Pismo namjere (LOI) kako bi zajedno radili na raznim inicijativama digitalizacije i dekarbonizacije u pomorstvu.

LOI su potpisali gospodin Teo Eng Dih, izvršni direktor MPA, i gospodin Nick Brown, predsjednik Savjeta IACS-a, danas na marginama 33. sesije IMO-a u Londonu.

Prema LOI-u, obje strane će razmotriti razvoj tehničkih standarda i usklađenih zahtjeva kako bi se osiguralo sigurno implementiranje novih pomorskih rješenja. LOI će se fokusirati na ključne oblasti poput pametnih i autonomnih brodova, digitalizacije i sajber sigurnosti, elektrifikacije u pomorstvu, te upotrebe niskougljeničnih i bezugljeničnih goriva na brodovima.

Kao dio ove saradnje, obje strane će redovno razmjenjivati informacije i znanje, uključujući diskusije o izazovima i prilikama u industriji, standardima, najboljim praksama i novim tehnologijama.

“Dok napredujemo i ubrzavamo razvoj novih tehnologija i rješenja koja koriste globalnoj pomorskoj zajednici, važno je usvojiti usklađene standarde kako bi se osiguralo sigurno implementiranje ovih rješenja. Radujemo se doprinosu i saradnji sa IACS-om kako bismo oblikovali i razvijali standarde koji mogu pomoći u osiguranju sigurnosti pomoraca i zaštiti morske okoline”. – izjavio je Gospodin Teo Eng Dih, izvršni direktor MPA.

Izvor: mpa.gov.sg

Podijeli vijest:

Leave a Reply