Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

MSC će dostići flotu Gemini Maersk-a i Hapag-Lloyd-a

AAA

Izvor fotografije: 365 Focus Photography / Shutterstock.com

Mediterranean Shipping Co (MSC) postala je prva linija koja kontroliše 20% globalnog tržišnog udjela otkako je Maersk dosegao te visine na nekoliko mjeseci početkom 2018. godine. MSC je na ivici da postane prvi prevoznik na svijetu sa flotom većom od 6 miliona TEU, nedostaje mu još samo jedna megamax isporuka.

Dok je MSC stvorio dovoljno kritične mase da samostalno posluje od sljedeće godine, Maersk je uspostavio saradnju sa Hapag-Lloyd-om kako bi formirao Gemini Cooperation, koja će zvanično početi u februaru 2025. godine.

Analitičari iz Alphaliner-a predviđaju da će tržišni udio MSC-a biti jednak kombinovanom udjelu Maersk-a i Hapag-Lloyd-a kad Gemini Cooperation započne početkom sljedeće godine.

Od osnivanja kompanije 1970. godine, MSC je trebao oko 37 godina da dostigne kapacitet flote od 1 milion TEU. Samo četiri i po godine kasnije, MSC je prešao prag od 2 miliona TEU. Do početka 2022. godine, MSC je nadmašio Maersk kao najveći svjetski prevoznik zahvaljujući rekordnim narudžbama novih brodova i stotinama kupovina polovnih brodova u 2020-im.

Krajem aprila, danska konsultantska kuća Sea-Intelligence projektovala je kako će izgledati rangiranje deset najvećih pomorskih kompanija u aprilu 2026. godine, uzimajući u obzir mnoge aspekte, uključujući knjige narudžbi, tipičan pristup prevoznika vezan za vraćanje čarter brodova i prodaju polovnih tonaža.

“MSC će značajno povećati svoju prednost u veličini u odnosu na drugog najvećeg prevoznika – što će incidentno biti CMA CGM, dok će Maersk postati treći najveći prevoznik na svijetu,” navodi Sea-Intelligence.

Do aprila 2026. godine, predviđa se da će MSC imati flotu sa više od 7 miliona TEU.

MSC, koji je takođe veliko ime u sektoru krstarenja, značajno se diverzifikovao posljednjih godina zahvaljujući rekordnim profitima, investirajući u avione, logističke kompanije, novine, tegljače i car carrier-e.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply