Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

MSC dodatno uvećava prednost na vrhu rang liste

AAA

Izvor fotografije: Angel DiBilio / Shutterstock.com

Prednost MSC-a na vrhu rang liste brodara će se povećati na rekordne nivoe, prema novoj analizi Sea-Intelligence-a.

Na početku 2022. godine, MSC je postao najveći svjetski brodar po kapacitetu operativnih kontejnerskih brodova, prestigavši svog partnera Maersk, koji je bio na vrhu rang liste više od četvrt vijeka. Od tada, MSC je započeo masivno širenje flote, kupujući brodove iz drugog vlasništva i primajući rekordan broj novih brodova, čime je danas njegova prednost nad Maersk-om 1,55 miliona TEU.

Sea-Intelligence je projektovao kako će izgledati rang lista prvih 10 brodara za dvije godine, uzimajući u obzir mnoge aspekte, uključujući knjige narudžbi, tipične pristupe brodara vezane za vraćanje brodova iz čartera i prodaju brodova iz drugog vlasništva.

“MSC će značajno povećati svoju prednost u odnosu na drugog najvećeg prevoznika – koji će, usput rečeno, biti CMA CGM, potisnuvši Maersk na poziciju trećeg najvećeg brodara na svijetu.” navodi se u najnovijem nedeljnom izvještaju Sea-Intelligence-a o projekcijama veličine flote u aprilu 2026. godine.

MSC je postao prvi brodar na svijetu čija flota premašuje 5 miliona TEU prošlog maja. Do aprila 2026. godine, projekcija je da će imati flotu sa više od 7 miliona TEU. Od sljedeće godine, nastaviće samostalno na glavnim trgovinskim rutama istok-zapad, napuštajući partnerstvo sa Maersk-om u 2M savezu.

Kompanija MSC, koji raspolaže značajnim finasijskim sredstvima, ulagala je u mnoge industrije izvan svojih osnovnih poslovanja poput krstarenja i kontejnera, uključujući avijaciju, željeznice, medije i logistiku, u poslednjih nekoliko godina. Prošle nedelje, ponudila je 700 miliona dolara za preuzimanje kompanije Gram Car Carriers.

Analitičari iz Sea-Intelligence takođe su istakli da će njemački Hapag-Lloyd imati puno posla ako želi da odbrani svoju poziciju od Ocean Network Express-a u naredne dvije godine. Nedavno objavljena strategija Hapag-Lloyd-a za 2030. godinu iznosi plan za očuvanje pozicije među prvih pet brodara.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply