Skip to main content
search
VijestiSvijet

MSC i CMA CGM obustavljaju tranzite Crvenog mora, pridružujući se Hapag-u i Maersk-u

By 18/12/2023December 21st, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Aerial-motion / Shutterstock.com

Bezbjednosna situacija u Crvenom moru se nastavlja, što je navelo MSC i CMA CGM da objave da su obustavili sve plovidbe u regiji. Najava je uslijedila nakon sličnih upozorenja iz Maersk-a i Hapag-Lloyd-a u petak.

Rekavši da se “Situacija dalje pogoršava i zabrinutost za sigurnost raste”, CMA je danas, 16. decembra, izdala saopštenje u kojem se navodi da sprovodi preventivne mjere za plovidbu u Crvenom moru.

Francuski prevoznik nije rekao šta će učiniti sa teretom, ali slijedi sličnu odluku Maersk-a koji je pauzirao plovidbu na Crvenom moru dan nakon što je jedan od njegovih brodova napadnut. Hapag-Lloyd je takođe juče rekao da pauzira sav promet kontejnerskih brodova kroz Crveno more do ponedjeljka, izvještavajući “Onda ćemo odlučiti za period nakon toga.”

U petak je jednom od velikih kontejnerskih brodova Hapag-Lloyd-a naređeno da plovi prema Jemenu. Kada je ignorisana komanda, pogođena je projektilom koji je izazvao štetu i mali požar. Posada je uspjela da ugasi požar i brod je nastavio putovanje napuštajući opasnu zonu.

MSC u svom saopštenju sada takođe potvrđuje da je njegov brod MSC Palatium III napadnut i pretrpio je ograničenu štetu od požara u petak. USS Mason je izvijestio da je otišao u pomoć kontejnerskom brodu, ali je rekao da je brod kasnije obavijestio da mu nije potrebna dodatna pomoć. MSC je danas izvijestio da se brod povlači iz upotrebe.

“Zbog ovog incidenta i radi zaštite života i sigurnosti naših pomoraca, dok prolaz kroz Crveno more ne bude siguran, MSC brodovi neće prolaziti kroz Suecki kanal u smjeru istoka i zapada”, napisala je kompanija. “Već sada će neke usluge biti preusmjerene na Rt dobre nade.”

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply