Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

MSC-ova investicija u luku Hamburg pred konačnim glasom u parlamentu

AAA

Izvor fotografije: Port of Hamburg

Kontroverzni plan da MSC preuzme približno polovinu operatera luke Hamburg, Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), prešao je još jednu prepreku, iako se i dalje suočava sa značajnim izazovima prije nego što dobije vladino odobrenje. Dok se zagovornici nadaju da će dogovor biti odobren prije 10. jula i posljednje sjednice parlamenta prije ljetnje pauze, desničarska politička frakcija i dalje pokušava odložiti odobrenje.

Prema planu predstavljenom u septembru 2023. godine, MSC bi preuzeo 49 posto HHLA i formirao novi radni odnos sa gradom Hamburg-om za strategiju i upravljanje lučkom kompanijom. Zagovornici navode snažnu posvećenost MSC-a da poveća svoj obim u luci, ističući da se Hamburg suočava sa oštrom konkurencijom i gubi tržišni udio u kontejnerima. Grad bi smanjio svoj vlasnički udio sa približno 70 posto na 51 posto. MSC je već kupio više od 20 posto dionica putem tržišnih kupovina i tendera.

Kritičari su prošle sedmice pokušali da zaustave proces odobrenja guranjem za javno saslušanje o tom pitanju. Budžetski odbor parlamenta održao je saslušanje u četvrtak, a prezentacije su trajale gotovo šest i po sati. Bilo je 35 govornika, uglavnom lučkih radnika, sindikalista te aktivista i predstavnika ekoloških grupa. Medijski izvještaji navode da nijedan od govornika nije bio u korist transakcije, izražavajući zabrinutost zbog radnih mjesta, nadzora nad operacijama i sigurnosti. Takođe, je bilo lučkih radnika koji su protestovali ispred zgrade.

U iznenadnom potezu, Budžetski odbor je glasao duž stranačkih linija i odobrio transakciju na kraju saslušanja. Protivnici su se nadali da će zahtjev za javnim sastankom odložiti glasanje. Prethodno su ekonomski odbor i odbor za javna preduzeća takođe odobrili prodaju HHLA.

Konačno odobrenje sada ide pred pun Hamburgški parlament. Kao grad-država, Hamburg ima parlament sa više od 120 predstavnika izabranih od strane građana, kao i Senat. Senat je u korist dogovora, ali politička frakcija AfD je postavila posljednju prepreku odobrenju, pozivajući na javni referendum. Portparoli desničarske političke grupe tvrde da nešto ovako značajno zahtijeva glas naroda.Potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu da bi se sazvao referendum građana, a i ako bude odobren, referendum se ne može održati najmanje četiri mjeseca.

Očekuje se da će dogovor biti predstavljen parlamentu prije pauze 10. jula kao konačni korak za MSC da nastavi sa investicijom. Parlament će prvo morati odlučiti da li bi trebalo da se ide na javni referendum. Imaju rok do 10. jula da donesu odluku, inače će gradski parlament otići na pauzu do 4. septembra.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply