Skip to main content
search
VijestiSvijet

MSC preuzima primat nad Maersk-om kao najveći pomorski prevoznik na svijetu

AAA

Izvor fotografije: Photomarine / Shutterstock.com

MSC se sada smatra najvećim pomorskim prevoznikom na svijetu prema kapacitetu operativnih kontejnerskih brodova, pokazuju podaci Alphaliner-a.

Prema pomorskom savjetovanju Alphaliner, kompanija sa sjedištem u Ženevi, MSC, pretekla je Maersk, dodavši preko 1 milion TEU kapaciteta tokom proteklih dvanaest mjeseci.

Na dan 1. januara 2024. godine, flota kontejnerskih brodova brojala je 5.977 brodova sa ukupnim kapacitetom od 28,13 miliona TEU. To predstavlja neto povećanje od 271 broda i 2,14 miliona TEU u odnosu na prethodnu godinu, što je porast od 8,2%.

MSC je sam odgovoran za impresivnih 47,4% ukupnog rasta flote tokom 2023. godine, prema Alphaliner-u.

Ova kompanija, u vlasništvu porodice Aponte, prošle godine je primila četrnaest megamax brodova kapaciteta 24.000 TEU, kao i 26 neo-panamax brodova u rasponu od 15.250 do 16.550 TEU.

U međuvremenu, kako objašnjava Alphaliner, CMA CGM je jedini prevoznik od tri najveća operatera koji je uspeo povećati tržišni udio i kapacitet u segmentu unutar Mediterana tokom prošle godine.

Ukupno gledano, kapacitet usluge unutar Mediterana porastao je za 17,6%, ili više od 75.000 TEU, u odnosu na decembar 2022. godine, kako su prevoznici povećavali broj brodova (345 naspram 296). Prosječna veličina broda bila je relativno stabilna na 1.463 TEU naspram 1.450 TEU.

“Za razliku od drugih prevoznika poput Maersk-a, koji su ne samo smanjili broj brodova koji se kreću Mediteranom, već i prosječnu veličinu broda, CMA CGM je povećao broj brodova i trenutno koristi znatno veće brodove u Mediteranu u odnosu na period od prije godinu dana.”

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply