Skip to main content
search
VijestiSvijet

“MSC” učvršćuje vodeću poziciju sa najvećim udjelom na trasi između Azije i Evrope

AAA

Izvor fotografije: shutterstock.com

MSC je zaslužan za polovinu rasta kapaciteta u putevima Azija – Evropa, a rezultat je preusmjeravanja na Rt dobre nade zbog krize na Crvenom moru.

Prema najnovijem izveštaju Alphaliner-a, MSC je dodao 279.000 TEU-a uslugama koje rade kao dio svog 2M saveza sa Maersk Line-om i 208.500 TEU-a za svoje samostalne usluge.

Dodaci kapaciteta od 488.500 TEU-a su doveli do povećanja ponude slotova od 54% iz “MSC-a”, dajući švajcarsko – italijanskom lideru na tržištu 22% tržišnog udjela na Azijsko – Evropskim putevima, u poređenju sa oko 16% za svog najbližeg rivala, “Maersk-a”.

Kapacitet Azija-Evropa sada iznosi 6,3 miliona TEU-a, što je povećanje od 19% u odnosu na prethodnu godinu, pošto linijski operateri dodaju više brodova kako bi ublažili efekte dužeg vremena plovidbe.

Uprkos neposrednom raspadu 2M alijanse početkom 2025. godine, rast MSC flote je omogućio 2M-u da postane najveća mega alijansa u trgovini sa tržišnim udjelom od 33,4%, na osnovu obezbijeđene tonaže (u odnosu na 32,4% prije godinu dana ).

Nasuprot tome, tržišni udio “Ocean Alliance-a” opao je na 33% (sa 37,5% u februaru 2023.), pošto “CMA CGM”, “COSCO Shipping Lines”, “OOCL” i “Evergreen”, nisu preuzeli isporuku mnogih novogradnji, i još uvijek se bore da u potpunosti osposobe sve svoje Azijsko-evropske petlje.

Tržišni udio Alijanse je takođe pao na 23,3%, sa 25,7% prošle godine, nakon što je suspendovao svoj FE5 Jugoistočna Azija-Sjeverna Evropa u novembru 2023. godine.

Dok su mnoge oportunističke pridošlice, koje su ušle na tržište tokom procvata izazvanog Covid-19, isto i napustile, osim “Tailwind Shipping-a”, ovu prazninu popunili su novi igrači fokusirani na Rusiju, kao što su “OVP Shipping”, “New New Shipping” i “Safetrans”.

“Alphaliner” je primijetio da, iako ovi operateri koriste male brodove, kapacitet koji koriste nosači koji nisu dio alijanse, udvostručio se sa 154.600 na 308.300 TEU u prošloj godini, što im daje ukupan tržišni udio od 5%.

Izvor:container-news.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply