Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Na čelu pametnog i povezanog nautičkog svijeta!

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Promocija održivih rješenja i novih tehnologija za nautičku industriju, posebno za jahte duže od 24 metra, bila je ključni cilj događaja Monaco Smart Yacht Rendezvous, koji je organizovao Monaco Marina Management. Događaj je održan u okviru “Nautičkog” dana 7. Monaco Ocean Week, pod pokroviteljstvom pristupa “Monaco, Capital of Advanced Yachting”. Kao jedinstvena platforma za komunikaciju, Yacht Club de Monaco bio je domaćin 2. Monaco Smart Yacht Rendezvous-a, uz podršku Fondacije Prince Albert II de Monaco, uz glavne partnere UBS, Sindalah, brodogradilište MB92 Group i Wider Yachts.

David Seal, kao voditelj ceremonije, dao je ritam dvodnevnom događaju ispunjenom konferencijama, radionicama i tematskim raspravama fokusiranim na oblikovanje budućnosti jahtinga. Dvadeset pet brodogradilišta, arhitekata i inženjerskih firmi preuzelo je na sebe zadatak da izloži svoje najnovije doprinose usmjerene na minimalizaciju ekološkog otiska, kao i da se upoznaju sa četrdeset inovativnih predstavljanja na samom događaju. Događaj je privukao 180 učesnika iz dvadeset različitih zemalja, željnih da podijele svoje inovativne ideje, koje bi mogle biti ugrađene u buduće projekte razvoja jahti, te da razmjene iskustva sa industrijskim stručnjacima u cilju ostvarivanja korisnih partnerstava.

Podsticanje vlasnika jahti ka održivim rješenjima – moderirao Bob Wagemakers, M.Eng, C.Eng, FRINA, Direktor & Brodski Arhitekta u Virtue Yacht Refit Management. Stručnjaci koji su učestvovali naglasili su značaj alternativnih goriva, poput HVO-a i sintetičkih goriva, za prelazak na održivije izvore energije. Ipak, smanjenje emisija ugljen-dioksida predstavlja kontinuirani izazov. Kao rješenje, sugerisano je korišćenje brodova u režimu “mirovanja” radi efikasnijeg smanjenja emisija, budući da pokazatelji ukazuju da brodovi nisu stalno u upotrebi. Osim toga, s obzirom na to da se javno mnjenje dinamično mijenja, te da vladine i međuvladine organizacije mogu uvesti nove propise i standarde, postoji potreba za brzom adaptacijom profesionalaca u sektoru. Krajnji cilj je predvidjeti buduće regulative i agilno preduzeti korake ka transformaciji jahting industrije u ekološki odgovorniju.

Bio-kompoziti & novi materijali u gradnji jahti – moderirao Guillaume Perben, izvršni direktor Composite Recycling. Mišljenja se razilaze oko ovog pitanja. Usvajanje novih materijala može biti kompleksno za dio industrije, posebno u području superjahti. Prednost ovih novih materijala je što nude jednake performanse kao i drugi. Međutim, oni su skuplji u procesu transformacije: Prirodna vlakna su šuplja i stoga zahtijevaju mnogo više smole (dakle više nafte), zatim ih je potrebno sušiti jer imaju tendenciju da budu vlažna. Još jedna tačka koja je podignuta je aspekt kraja života ovih materijala, koji trenutno mogu biti samo spaljeni… Pored toga, izazovno je za brodogradilišta koja su decenijama uspostavljena na tržištu da se odreknu svoje ekspertize i majstorstva da bi usvojila nepoznate prakse.

Moć AI u životnom ciklusu jahte – moderirao Jan Becker, izvršni direktor Apex.AI. Ekspertiza i mišljenja svih dovela su do nekoliko tačaka razmišljanja: autonomija sistema, prikupljanje podataka, investicija vlasnika jahte u licencu za korišćenje AI softvera i njegovog cloud-a. Integracija AI u nautičku industriju počinje dostupnošću podataka, što je trenutni izazov. Iako unutar sistema postoji ogromna količina podataka, pristupanje istima pokazuje se kao teško.

Među 25 brodogradilišta, brodskih arhitekata i inženjera, 8 predstavnika kompanija izašlo je na scenu da predstavi rješenje svoje kompanije u trajanju od 3 minute. Među njima: Sergio Nicolai – Menadžer za brend i komunikacije u Wider Yachts, Marc Hervás Rius – Menadžer za održivost u MB92 Group, Bram Jongepier – Stariji specijalista u Feadship, Wim Verhoeff – Menadžer prodaje u Oceanco, Luigi Adamo – Direktor prodaje u Sanlorenzo Yacht, Tony Castro, Lorenzo Savini – Prodajni inženjeri u Siemens Energy i Laurent THIEBAUT – Upravni direktor u Rollce Royce Solutions France.

Njihove tehnologije i nova rješenja proučavana su kako bi se bolje razumjeli svi aspekti povezani sa cijelim životnim ciklusom jahte, od I&D-a do načina na koji se gradi, koristi i na kraju demontira.

Pet finalista u svakoj kategoriji pozvani su da predstave svoja rješenja na sceni, otvarajući vrata za saradnju s potencijalnim investitorima i drugim profesionalcima iz industrije.

Explorer Mike Horn održao je inspirativni govor, podsjećajući sve da su slobodni oblikovati svoju sudbinu i da budućnost nautike obećava veću odgovornost.

Olivier Wenden, izvršni direktor i potpredsjednik Fondacije Prince Albert II od Monaka, zaključio je posljednji dan događaja najavom: “Ovaj događaj igra ulogu u temeljnoj transformaciji nautičke industrije spajajući inovaciju i održivost, gdje izvrsnost i ekološka odgovornost rade ruku pod ruku. Potrebno je da nautička industrija bude integralni dio jednačine.”

Izvor: yacht-club-monaco.mc

Podijeli vijest:

Leave a Reply