Skip to main content
search
VijestiSvijet

Nafta raste ka 100 dolara, podstaknuta napadom na Izrael

By 18/04/2024April 19th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Rano ujutru u nedjelju, napad na Izrael je doveo do oštrog porasta geopolitičkog rizika vezanog za energetiku i očekivanog skoka cijena nafte.

Analitička kuća Rystad Energy sa sjedištem u Oslu izdala je u nedelju uveče saopštenje otkrivajući da je njihov indeks geopolitičkog rizika povećan na 1,35 u sedmici do 13. aprila, sa 1,22 sedmicu ranije, što je najviša vrijednost zabilježena ove godine. Kompanija je izračunala ‘pravičnu vrijednost’ Brent sirove nafte za april isključivo na osnovu osnova ponude i potražnje, na oko 84 dolara po barelu.

Spot Brent sirove nafte zatvorena je u petak na 92 dolara po barelu, što je povećanje od 10% na nedjeljnom nivou.

Analitičari navode da je odgovor OPEC+ značajna nepoznanica do sada.

OPEC+ trenutno ima oko šest miliona barela dnevno slobodnih kapaciteta koji bi mogli biti stavljeni u pogon ako bi konflikt eskalirao, rekao je Rystad. Navodi nekoliko razloga zbog kojih bi to mogao biti vjerovatan tok akcije, uključujući činjenicu da bi više cijene nafte podstakle inflaciju u zapadnim ekonomijama i navele centralne banke da odlože bilo kakve napore za normalizaciju monetarne politike, što bi dovelo do slabijeg globalnog ekonomskog rasta.

Izvor: seatrade-maritime.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply