Skip to main content
search
VijestiNautika

Nagrada za životno djelo Ocean Cruising Club-a za pustolova i avanturistu Bob Shepton-a

By 27/02/2024February 28th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Bob Shepton, pustolov i istraživač koji je godinama plovio morima i osvajao vrhove od Greenland-a do arktičke Kanade, nedavno je dobio izvanredno priznanje – Nagradu za životno djelo Ocean Cruising Club-a.

Ovaj bivši oficir Kraljevske mornarice, koji je danas sveštenik Anglikanske crkve, već je osvojio brojne nagrade tokom svoje bogate karijere.

Pobijedio je 2013. godine osvojivši prestižnu nagradu Yachting Journalists’ Association za Jedriličara godine, a jedini je jedriličar koji je dva puta dobio Tilman medalju Royal Cruising Club-a.

Takođe je nagrađivan Blue Water medaljom Cruising Club of America i uglednom planinarskom nagradom Piolet d’Or, koju dodjeljuje francuski časopis Montaigne.

Jedna od najzapaženijih avantura u njegovoj karijeri bilo je oplovljavanje svijeta, zajedno sa grupom bivših učenika iz Kingham Hill School-a, gdje je služio kao kapelan.

Njegov brod po imenu Dodo’s Delight u jednom momentu je ostao i bez svojih jedara, ali je posada na čelu sa hrabrim Bob-om uspjela da improvizuje i bezbjedno pristane uz obalu Folklandskih ostrva.

Shepton-ova specijalnost je plovidba vodama Greenland-a, a veći dio svojih istraživanja obavio je upravo brodom Dodo’s Delight, koji je nažalost uništen u požaru koji je izbio 2005. godine.

Uprkos tim izazovima, Shepton nije odustao od svojih pustolovina. Nakon što je kupio Westerly Discus, uspio je izvesti impresivan podvig – plovio je kroz Sjeverozapadni prolaz prvo od istoka prema zapadu 2012. godine, a potom od zapada prema istoku 2013.

Iako je sada u dobi od preko osamdeset godina i sve manje aktivno plovi, Bob Shepton i dalje dijeli svoje bogato iskustvo kao savjetnik i konsultant onima koji istražuju Arktik.

Osim Shepton-a, u godišnjim nagradama Ocean Cruising Club-a istaknuti su i drugi dobitnici.

Rob Barton, unuk osnivača kluba, dobio je Barton Cup za hrabrost i izuzetnu vještinu plovidbe.

Astrid Clausen-Grube i Martin Grube nagrađeni su za svoje izvanredno umijeće i hrabrost na moru.

Njihove životne priče, zajedno sa mnogim drugima, odražavaju duh pustolovine i izdržljivosti koji su osnovna obilježja članova Ocean Cruising Club-a.

Izvor: pbo.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply