Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“Najambiciozniji” trgovački put na svijetu staje u bliskoistočnim previranjima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Dalekosežni plan za kanalisanje trgovine između Evrope i Azije kroz Bliski istok je u opasnosti da se zaustavi prije nego što i počne.

Napad je zaustavio napredak na onome što je poznato kao ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa – projekat koji su prošle godine reklamirali Washington i ključni saveznici koji predviđa izgradnju novih željezničkih veza preko arapskog poluostrva.

To je nazadovanje za američku strategiju, jer je plan služio višestrukim svrhama – suprotstavljanju kineskom infrastrukturnom programu Belt and Road, izgradnji uticaja na takozvanom “Globalnom jugu” i ubrzavanju približavanja Izraela i Saudijske Arabije kojem se nadaju.

U svom nadmetanju sa Kinom za globalni uticaj, SAD i Evropa su se borile da dobiju podršku u zemljama u razvoju.

Kako bi ojačale svoju moć, zemlje Grupe 7 upuštaju se u ono što su neki nazvali borbom ponuda, zadržavajući izglede za opipljive infrastrukturne projekte, umjesto da pozivaju na zajedničke vrijednosti.
Najava je mnoge iznenadila. Njegov glavni dio bila je nova željeznička ruta koja će se povezati sa postojećim pomorskim i kamionskim transportnim mrežama.

Analitičari su takođe vidjeli projekat kao korak prema pravoj nagradi administracije: paktu između Izraela i Saudijske Arabije.

“Iako je IMEC na papiru svakako izgledao obećavajuće, složena regionalna dinamika uvijek će predstavljati izazove u implementaciji” rekao je Craig Singleton, viši saradnik u Fondaciji za odbranu demokratija, istraživačkom centru iz Washington-a.

Među potpisnicima sporazuma iz septembra prošle godine, postoji jasan podsticaj da se dogovor ponovo pokrene ako se regionalne tenzije smire.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply