Skip to main content
search
VijestiSvijet

Najtopliji januar u istoriji

By 13/02/2024February 14th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Svijet je upravo doživio najtopliji januar u istoriji, dok se nastavlja serija rekordno visokih temperatura za ovu sezonu, podstaknuta klimatskim promjenama, nedavno je objavio Copernicus Climate Change Service (C3S).

Prošli mjesec je, po toploti, nadmašio najtopliji januar u istoriji, onaj iz 2020. godine, prema podacima “C3S-a”, koji datiraju iz 1950. godine.

Rekordna toplota ovog januara dolazi nakon što je 2023. godina rangirana kao najtoplija godina na planeti u istoriji, na osnovu globalnih rekorda koji datiraju iz 1850. godine, kao klimatskih promjena izazvanih ljudima i vremenskog fenomena “El Nino”, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu, povećavajući temperature.

Svaki mjesec prošle godine od juna pa nadalje, bio je najtopliji zabilježen, u poređenju sa istim mjesecima prethodnih godina.

“Ne samo da je to bio najtopliji januar u istoriji, već smo upravo iskusili 12-mjesečni period od više od 1,5 °C, iznad referentnog perioda iz predindustrijskog vremena.” istakla je zamjenica direktora C3S-a, Samantha Bertzes.

“Brzo smanjenje emisije gasova staklene bašte, jedini je način da se zaustavi rast globalnih temepratura”, istakla je ona.

Naučnici iz SAD-a tvrde da 2024. godina ima jednu od tri šanse da bude još toplija nego prošle godine, i 99% šansi da se svrsta u prvih pet natoplijih godina.

Fenomen “El Nino” počeo je da slabi prošlog mjeseca, a naučnici su nagovijestili da bi se kasnije ove godine mogao promijeniti u svoj hladniji pandan “La Nina”. Međutim, prosječne globalne temperature površine mora prošlog mjeseca su bile najtoplije od svih zabilježenih januara.

Iako je granica od 1,5 °C prekoračena za period od 12 mjeseci, svijet još nije premašio cilj koji je postavljen Pariskim sporazumom, a koji se odnosi na prosječnu globalnu temperaturu tokom decenija.

Neki naučnici tvrde da ovaj cilj više nije realno ostvariv, ali su pozvali Vlade da djeluju brže, kako bi smanjile emisiju CO2, i ograničile njeno prekoračenje, koliko god je to moguće – a može rezultirati smrtonosnom toplotom, sušom i porastom nivoa mora.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply