Skip to main content
search
VijestiSvijet

Najveći brodograditelj Južne Koreje pravi nuklearni pomak

AAA

Izvor fotografije: Stock for you / Shutterstock.com

HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE), pod-holding kompanija HD Hyundai, održala je sastanak o zajedničkom istraživanju i razmjeni tehnologija sa TerraPower i CORE POWER, otkrivajući planove za razvoj malih modularnih nuklearnih reaktora za upotrebu na novim gradnjama.

Reaktor, koji će zajedno razvijati KSOE i drugi partneri, uključujući TerraPower i CORE POWER, fokusira se na dizajn brzog reaktora sa otopljenim hloridom (MCFR) kompanije TerraPower.

HD Hyundai je investirao 30 miliona dolara u TerraPower u novembru 2022. godine i već nekoliko godina istražuje upotrebu nuklearne energije za brodove.

KSOE planira poslati tim za istraživanje i razvoj (R&D) u TerraPower u martu kako bi nastavio saradnju sa svim kompanijama koje učestvuju u zajedničkom istraživanju iz različitih oblasti, uključujući nuklearne elektrane na moru i nove nuklearne aplikacije. Dodatno, KSOE planira da se pridruži uspostavljanju sistema za primjenu morskih reaktora sa International Atomic Energy Agency (IAEA) i klasifikacionim društvima ABS i Lloyd’s Register.

Drugi projekti plutajućih nuklearnih elektrana su u toku u SAD, Kini, Danskoj, Rusiji, Italiji i Južnoj Koreji.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply