Skip to main content
search
VijestiSvijet

Najveći kruzer na svijetu isporučen Royal Caribbean Group-i

By 28/11/2023November 30th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Royal Carribean press

Najveći kruzer na svijetu, Icon of the Seas, isporučen je njegovim vlasnicima, Royal Caribbean Group-i, tokom jučerašnje ceremonije u brodogradilištu Meyer Turku u Finskoj.

Nakon ceremonije isporuke, očekuje se da će brod sredinom sedmice prvo otploviti za Cadiz, u Španiju. Tamo će se podvrgnuti svom konačnom opremanju i završnoj obradi. Kompanija za krstarenje nije objavila raspored, ali se očekuje da stigne na Floridu sredinom januara.

Klasifikovan od strane DNV-a, odražava njegovu bruto tonažu 248.663 na prvim sertifikatima, što ga čini nešto manjim od 250.800 bruto tona koje promoviše Royal Caribbean, ali je još uvijek otprilike pet posto veći od trenutno najvećeg kruzera, Wonder of the Seas.

Prvi u novoj klasi, Icon of the Seas ima 2.805 putničkih kabina sa mogućnošću od 5.610 putnika u normalnim uslovima, a sa maksimalnim kapacitetom od 7.600 putnika. Sa dodatnih 2.350 članova posade, ovaj novi kruzer će prevoziti skoro 10.000 ljudi kada bude pun.

Ovo je prvi kruzer na LNG za Royal Caribbean International i drugi za grupu, kojeg prati Carnival Aida, Carnival Cruise Line, Costa i P&O, kao i MSC Cruises i Disney u usvajanju LNG-a za velike brodove.

Kruzer takođe ima postrojenje za pretvaranje otpada u energiju, sistem za hvatanje toplote, gorivne ćelije i vazdušno podmazivanje za trup. Takođe je spreman za napajanje sa obale za one luke koje će imati na raspolaganju struju.

Već je počela izrada sljedećeg broda u klasi, Star of the Seas, koji bi trebao biti porinut u ljeto 2025. godine. Dok treći „sestrinski“ kruzer bi trebao biti isporučen 2026. godine.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply