Skip to main content
search
VijestiZabava

Najveći novi turistički svemirski brod na svijetu je raskošniji od vašeg omiljenog koktel bara

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Svemirske kapsule su obično skučeni prostori ispunjeni trepćućim ekranima, rezervnim sistemima sa, jedva dovoljno mjesta za astronaute. Tek pristigla Neptun kapsula kompanije Space Perspective više liči na salon ili klub, sa prilagođenim ležaljkama, barom i velikim prozorima, za uživanje u pogledu.

Kompanija koja očekuje da napravi svoju prvu ljudsku misiju do kraja ove godine, prelazi sa koncepta na stvarnost sa sferom prečnika 16 stopa, koja ima unutrašnji volumen od 2.000 kubnih stopa.

Ova kapsula je dva puta veća od Virgin Galactic-ovog SpaceShipTwo i Blue Origin-ovog New Shepard-a, i četiri puta veća od SpaceX-ovog Crew Dragon-a.

“Radili smo 40 do 50 maketa unutrašnjosti i 100 simuliranih proba”, kaže Taber MacCallum, koji je osnovao Space Perspective sa svojom suprugom, Jane Poynter, 2019. “Jedan od najizazovnijih dijelova bio je inženjering poda. Kada je sfera pod pritiskom, želimo da se malo proširi, ali dok prolazimo kroz tropopauzu gdje je minus 80 stepeni Celzijusa, želimo da se skupi – a zatim ponovo proširi na mnogo toplijem rubu svemira.” MacCallum kaže da pod mora takođe izdržati udarac vodenog slijetanja kao i šok učesnika koji plešu dok piju koktele i slave zakrivljenost Zemlje na visini.

Inženjering prozora bio je takođe izazov, djelimično da bi učesnici jasno vidjeli sunčevo svjetlo na rubu svemira.

Kapsula će prolaziti kroz testiranja tokom narednih četiri do šest sedmica, a zatim će započeti svoj prvi probni let, simulirajući istu visinu i uslove kao budući komercijalni letovi.

Nakon modifikacija, sljedeća test kapsula će biti za testiranje ljudi – sa završenim luksuznim enterijerom – što će se odvijati prije prvih komercijalnih letova. MacCallum nije želio dati tačan vremenski okvir, ali to bi se moglo dogoditi u 2025.

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply