Skip to main content
search
VijestiSvijet

Najveći plutajući solarni projekat na svijetu postaće dio OranjeWind

AAA

Izvor fotografije:shutterstock.com

Partneri konzorcijuma Nautical Sunrise nastoje da kreiraju najveću svjetsku instalaciju plutajuće solarne energije (OFS) van obale Holandije.

Istraživanje i razvoj sistema OFS i komponenti projekta vrijednog 8,4 miliona eura (9,1 milion dolara), podržanog sa 6,8 miliona eura iz programa Horizon Europe, već su počeli. Projekat će omogućiti masovnu primjenu i komercijalizaciju sistema OFS, kako u obliku samostalnih sistema, tako i integracijom u morske vjetroelektrane.

Partneri u razvoju projekta sastoje se od Dutch Marine Energy Centre, SolarDuck, RWE, Blunova, Bridon-Bekaert, The Ropes Group, Deltares, Univerzitet u Hasseltu, KU Leuven, Oxford, Sintef Industry, Sintef Ocean, Institut za energetska istraživanja Katalonije, INESC TEC, i WavEC Offshore Renewables.

Ovaj projekat će dizajnirati i izgraditi sistem OFS od 5MW koristeći SolarDuck-ovo rješenje za plutajuću solarnu energiju, pri čemu RWE pruža investiciju za instalaciju i raspoređivanje. Sistem će biti elektrointegrisan, sertificiran i lociran unutar RWE-ove OranjeWind – Hollandse Kust West VII – vjetroelektrane na zapadnoj obali Holandije.

Projekat će procijeniti ekološki otisak, cirkularnost i održivost tokom cijelog životnog ciklusa takvih sistema. Ova procjena neće obuhvatiti samo demonstracioni projekat, već će uključivati i višestruke komercijalne projekte na skali od nekoliko GW, osiguravajući sveobuhvatno razumijevanje ekoloških implikacija tehnologije.

„Ne samo da imamo priliku da adresiramo važne nedostatke u znanju o dizajnu i ekološkom uticaju morske solarne energije. Zajedno sa RWE i konzorcijumom OranjeWind, možemo to učiniti u potpunoj usklađenosti i integraciji sa komercijalnim morskim vjetroelektranama,“ rekao je CTO Dutch Marine Energy Centre, Simon Stark.

Izvor:splash247.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply