Skip to main content
search
VijestiSvijet

Naknade za vozarinu u Sueckom kanalu smanjene usljed preusmjeravanja plovila oko Afrike

By 20/02/2024February 21st, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prihodi od vozarine u Sueckom kanalu su se smanjili, kako brodovi mijenjaju rutu oko Rta dobre nade, ali uticaj situacije na različitim tržištima tereta je pomiješan.

Analiza kompanije “Veson Nautical” pokazuje da su vozarine pale za oko 40% od kraja novembra sa 47 miliona dolara na 28 miliona dolara.

Rebecca Galanopoulos Jones, viša analitičarka sadržaja kompanije “Veson”, rekla je da su vozarine za kontejnere značajno smanjene, za 66% u odnosu na kraj novembra, gdje su procijenjene naknade pale na 6 miliona dolara početkom januara.

Sektor LPG-a je doživio najveći pad, za 93%, pošto su prihodi pali sa milion dolara krajem novembra, na samo 153.000 dolara u prvoj nedjelji januara.

Vozarine za LNG su rangirane na trećem mjestu, sa padom od 66%, a slijede tankeri, koji su zabilježili pad od 23% sa 7,3 miliona dolara na 5,7 miliona dolara u januaru. Balkeri su najmanje pogođeni, sa relativno skromnim padom od oko 7%.

Prema analizi “Veson Nautical-a”, došlo je do značajnog pada iz mjeseca u mjesec, od približno 38% u zbiru nedjeljno izračunate neto tonaže Sueckog kanala (SCNT), dok je zbir SCNT-a koji ide oko Rta dobre nade, porastao za oko 25%.

„Put oko Rta dobre nade više nego udvostručuje dužinu putovanja od Bliskog Istoka do Evrope, i stoga, smanjuje ponudu raspoložive tonaže na tržištu“, rekla je Rebecca Galanopoulos Jones, viša analitičarka sadržaja u Veson-u.

Kako predviđa viši analitičar, smanjeni saobraćaj kroz Suecki kanal, a samim tim i niži prihodi od vozarine, vjerovatno će ostati u doglednoj budućnosti.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply