Skip to main content
search
VijestiSvijet

Napadi u Crvenom moru znače dvostruke nadnice za dansku posadu

AAA

Izvor fotografije: proudson / Shutterstock.com

Danska, domovina nekih od najvećih svjetskih pomorskih firmi, pristala je na udvostručenje nadnica za posadu koja plovi kroz Crveno more kako bi nadoknadila opasnosti koje proizlaze iz nedavnih napada.

Nadoknada za rizik se primjenjuje za vrijeme provedeno u dva precizno definisana visokorizična područja u regionu, prema dogovoru predstavljenom u petak od strane grupe poslodavaaca Danish Shipping-a i tri najveća radnička sindikata za pomorce u zemlji.

A.P. Moller-Maersk A/S iz Danske, drugi najveći kontejnerski prevoznik na svijetu, jedna je od kompanija koja se priprema ponovo započeti plovidbu kroz Crveno more nakon što je prvobitno plovila dugim putem južno od Afrike. Drugi su oprezniji: brodarski gigant Hapag-Lloyd AG potvrdio je u petak da će i dalje izbjegavati Crveno more.

Podaci ove nedjelje pokazali su da polovina flote kontejnerskih brodova koji redovno prolaze kroz Crveno more i Suecki kanal izbjegava taj put. Obilazak oko Afrike može trajati do 25% duže nego korišćenje prečice Sueckog kanala između Azije i Europe, što povećava troškove, koji se konačno mogu prenijeti na potrošače. A, dolazi upravo u trenutku kada druga velika trgovinska prečica, Panamski kanal, pati od suše, dodajući potencijalne ekonomske rizike.

Izvor: economictimes.indiatimes.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply