Skip to main content
search
VijestiSvijet

Napeta situacija u brodogradilištu “Mangalia”

AAA

Izvor fotografije: Adriana Sulugiuc / Shutterstock.com

Unija slobodnih novinara iz pomorskog brodogradilišta “Mangalia” (DSMa) poslala je juče otvoreno pismo Premijeru Marscl Ciolaku-u, u kojem je predstavila dramatičnu situaciju sa kojom se suočavaju ekonomski operater i njegovih 1.500 zaposlenih.

U citiranom dokumentu se navodi: „Svrha ove peticije je dobijanje neophodne podrške za zaštitu radnih mjesta i sanaciju brodogradilišta u Mangaliji, koje se smatra strateškim ciljem od nacionalnog interesa, gdje rumunska država, preko Ministarstva ekonomije, posjeduje 51% akcija. Brodogradilište Mangalia (DSMa) se suočava sa drastičnim smanjenjem obima posla, a u nedostatku konkretnih mjera za većinu zaposlenih prijeti neminovan rizik od privremenog prekida rada na duži period. Negativan finansijski rezultat i kolosalni dugovi prema povjeriocima (DAMEN Group), povećavaju rizik od nelikvidnosti, a nesuglasice između akcionara mogu dovesti do sudskih sporova na Arbitražnom sudu. Duboko smo zabrinuti zbog sporova akcionara i njihovih potencijalnih negativnih posljedica po zaposlene u DSMa. Vodi se računa o interesima zaposlenih i posebna pažnja se posvećuje uspostavljanju strategije, koja obezbjeđuje kontinuitet i stabilnost radnih mjesta u brodogradilištu “Mangalia”. Konačno, trenutna situacija u DSMa brodogradilištu u Mangaliji je posebno hitna i kritična, a budućnost radnih mjesta i lokalne zajednice zavisi od rješenja i radnji koje se moraju hitno preduzeti. Ekonomija Mangalije se u velikoj mjeri zasniva na prihodima koje ostvaruje brodogradilište, koje je glavni lokalni poslodavac”.

Predstavnici zaposlenih traže od šefa Vlade sastanak na platformi brodogradilišta, na kojem bi se razgovaralo o načinu upravljanja brodogradilištem u slučaju istupanja stranog partnera, uzimajući u obzir obavještenja u vezi sa prestankom Ugovora o radu udruženja i zahtjeva za nadoknadu koji je uputio strani partner “Damen Holding BV“.

Prema nekim predstavnicima sindikalaca, iznos obeštećenja koji je Damen tražio u međunarodnom arbitražnom postupku, koji je otvorio u Parizu, iznosi je oko 500 miliona eura.

 Napominjemo da su početkom avgusta 2023. godine predstavnici kompanije “Damen Holding BV”, saopštili da se povlače iz menadžmenta Pomorskog brodogradilišta “Mangalia”, jer je donošenjem Zakona br. 187/2023 (normativni akt koji predstavlja reformsku prekretnicu u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost), ukinut pravni okvir, pod kojim je funkcionisala asocijacija između rumunske države i holandske kompanije u pogledu ekonomskog cilja u Mangaliji.

Izvor: bursa.ro

Podijeli vijest:

Leave a Reply