Skip to main content
search
VijestiSvijet

Napetosti u Crvenom moru uzrokovale pad vozarina za Suezmax brodove

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Posljednji događaji u Crvenom moru prouzrokovali su značajne promjene u pomorskim rutama, dok raste broj brodova koji preusmjeravaju put iz Persijskog zaliva prema atlantskoj regiji.

Ovo je direktno uticalo na cijene vozarina za Suezmax brodove, smatraju izvori iz industrije.

Prema izvještaju Platts-a, koji je dio S&P Global Commodity Insights-a, primjetan je značajan pad cijena vozarina za ključnu rutu od 130.000 mt WAF-UK/Continent, sa 23,61 dolara po mt u januaru na 16,98 po mt 6. februara.

Istovremeno, vozarina za rutu od Persijskog zaliva do Mediterana za 140.000 mt iznosila je 22,93 dolara po mt 6. februara, što je gotovo četverogodišnji vrhunac.

Izvori iz industrije povezuju ove promjene na tržištu sa viškom tonaže u zoni ukrcaja na zapadnoj obali Afrike. U kombinaciji sa manjim upitima za teret i oslabljenim tržištem u SAD-u, zakupci brodova su iskoristili ovu neravnotežu kako bi osigurali brodski transport po nižim cijenama.

“Tržište je pretrpjelo pravi udarac”, primijetio je broker Suezmax-a sa sjedištem u Londonu, te dodao kako će se priličan broj brodara sada suzdržati od prolaska kroz Crveno more, a obzirom da nema dovoljno tereta u Persijskom zalivu [za zapadne rute], sada će se okrenuti zapadnoj Africi.

Osim toga, trajna nestabilnost u Crvenom moru natjerala je više brodova koji prevoze naftu iz Persijskog zaliva za Evropu da odaberu dužu rutu oko Rta dobre nade u posljednjih nekoliko nedjelja, što rezultira znatno dužim putovanjima u poređenju sa uobičajnim rutama kroz Suecki kanal.

Ukratko, napetosti u Crvenom moru ne samo da su poremetile tokove trgovine, već su i značajno uticale na cijene prevoza i dinamiku pomorskih ruta, predstavljajući teške izazove za sve u industriji.

Izvor: cyprusshippingnews.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply