Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Napušteni aerodrom pretvaraju u najveći i najzeleniji pametni grad Evrope

AAA

Izvor fotografije: Lamda Development

Projekat je u izgradnju trebao krenuti 2008. godine, no odložen je zbog globalne finansijske krize zbog koje je grčka ekonomija bila na ivici kolapsa.

Grčka gradi najveći i najzeleniji pametni grad u Evropi. Riječ je o Ellinikonu, projektu vrijednom 8 milijardi dolara koji je nastajao više od decenije.

Smješten na mjestu nekadašnjeg atinskog aerodroma taj “raj s poštanskim brojem”, kako ga nazivaju njegovi graditelji, trebalo bi da sadrži prvi grčki neboder, vrhunski trgovački centar i sportski park.

Dizajniran je tako da kombinuje slikovit pogled na Egejsko more sa tehnološkom i ekološkom infrastrukturom, a procjenjuje se da će prva faza projekta biti završena do 2026. godine.

Cilj projekta je privući milion novih turista te podstaći grčku ekonomiju za 3,3 milijarde eura.

Ellinikon je jedan od nekoliko novih visokotehnoloških gradova koji se grade širom svijeta, iako su najčešće smješteni u Kini ili na Bliskom istoku, a ne u Evropi.

Prioritet kompanije Lamda Development, specijalizovane za razvoj, ulaganje i upravljanje nekretninama koja stoji iza projekta je obnova obale Elinikona dugačke 3,2 kilometra, piše Business Insider.

Prvi koraci u izgradnji započeli su s Cove Residences, nekolicinom luksuznih vila, a izvođači radova ističu kako su već prodali 350 nekretnina na obali te su nedavno otkrili planove za početak radova na Maloj Atini, gradskom okrugu koji će imati 1115 stambenih jedinica.

Ideja o metropolitanskom parku veličine 650 hektara koji bi krasio Ellinikon po uzoru na njujorški Alley Pond Park u Queens-u, postoji od 2005. godine.

Kada bude izgrađen, Riviera Tower visok skoro 200 metara bit će prvi neboder i najviša zgrada u Grčkoj, a protezat će se na 50 spratova sa 180 apartmana. Izvođači radova opisali su ga kao “dragulj krune” Ellinikon-a.

U Ellinikon Experience Center-u, otvorenom 2022. godine u prostoru obnovljenog hangara za avione, posjetioci mogu saznati više o ekološki prihvatljivim tehnologijama koje će biti ključne za gradove budućnosti, smatraju izvođači.

Pametni grad u nastajanju ranije ove godine posjetio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kako bi obilježio otvaranje centra za osobe s invaliditetom.

Međutim, nisu svi Atinjani oduševljeni projektom.

Dok izvršni direktor Lamde Odisseas Athanasiou vjeruje da će upravo Ellinikon biti razlog turistima za posjet Grčkoj, neki mještani strahuju da će projekat Atinu pretvoriti u “mini-Dubai” pun megajahti i kockarnica.

Drugi su se požalili na uništavanje istorijskih zgrada povezanih sa starim aerodromom.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply