Skip to main content
search
VijestiSvijet

Narudžbe za izgradnju novih VLCC brodova očekuju se u 2024. godini

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sektor tankera VLCC (Very Large Crude Carriers) imao je koristi od vrlo niskog nivoa narudžbi novih brodova, međutim, brokerska kuća Poten očekuje povratak narudžbi u drugoj polovini 2024. godine. U svom nedjeljnom izvještaju, Poten je napomenuo da je knjiga narudžbi za VLCC na istorijski niskom nivou od 23 broda, ili 2,6% trgovinske flote, na dan 1. januara 2024.

Knjiga narudžbi za VLCC znatno je niža nego u sektorima Aframax/LR2 i Suezmax, koji iznose 12,7% i 9,9%.

Međutim, Poten smatra da će se situacija promijeniti ove godine i napominje da su nove narudžbe za kontejnerske i LNG brodove otvorile mjesto na brodogradilištima – dva sektora koja su dominirala tržištem novogradnje u posljednje dvije godine.

Očekuje se da će se knjiga narudžbi za VLCC udvostručiti ove godine. Vrijedi napomenuti da će na tržištu proći nekoliko godina prije nego što nove narudžbe postavljene u 2024. godini utiču na ravnotežu ponude i potražnje za VLCC.

U međuvremenu, recikliranje tankera, koje je takođe na niskom nivou, očekuje da će se povećati u 2024. godini. Prema podacima Lloyds List Intelligence, samo 14 tankera preko 10.000 dwt-a poslato je na brodogradilišta za razgradnju u 2023. godini – što je najniži nivo u posljednjih 20 godina.

Poten očekuje da će broj recikliranih tankera u 2024. godini dostići najmanje 50 jedinica, slično broju od 57 koji su otpisani u 2022. godini.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply