Skip to main content
search
VijestiZabava

NASA-in Rover Perseverance potencijalno otkrio dokaze o drevnom životu na Marsu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

NASA-in Rover Perseverance nedavno je otkrio nevjerovatne naznake koje bi mogle ukazivati na prisutnost drevnog života na površini Marsa.

U najnovijem otkriću, rover je identifikovao uvjerljive dokaze sugerišući da je krater koji je nazvan Jezero nekada bio pun vode, što postavlja intrigantne mogućnosti o postojanju fosilnih ostataka.

Opremljen sofisticiranim radarom koji može prodrijeti ispod površine, Perseverance rover, locirao je slojeve sedimenata koji upućuju na postojanje jezera unutar kratera u prošlosti.

Kako izvještava Live Science, ovi slojevi sedimenta dokazuju da je Mars nekada davno bio prekriven značajnom količinom vode, koja se vremenom povukla, ostavljajući iza sebe veliku deltu.

Ova izvanredna naučna otkrića objavljena su 26. januara u uglednom časopisu Science Advances.

David Paige, glavni istraživač i profesor planetarne nauke na UCLA, istakao je važnost detaljnijeg istraživanja površine Marsa kako bismo bolje razumjeli geološku istoriju planeta.

Potvrda sedimentnih naslaga unutar kratera Jezero pruža snažnu potvrdu ranijih hipoteza i naglašava dinamične geološke procese koji su oblikovali krajolik Marsa. Ova otkrića označavaju važne korake u ljudskoj potrazi za tajnama naše susjedne planete i mogla bi imati duboke implikacije za razumijevanje života izvan Zemlje.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply