Skip to main content
search
VijestiZabava

NASA traži ekonomičnije metode za povratak uzoraka sa Marsa

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

NASA teži da otkrije jeftiniji i efikasniji metod za transport uzoraka sa Marsa na Zemlju. Ovaj cilj je takođe visoko prioritetan u globalnoj nauci. Usled ograničenih budžeta, službenici NASA-e traže nove ideje. Pozivi su upućeni centrima, laboratorijama i svemirskim kompanijama koje funkcionišu pod okriljem NASA-e. Postojeći plan suočava se sa tehničkim problemima, finansijskim izazovima i eskalacijom troškova.

Tokom telefonske konferencije sa novinarima, zvaničnici agencije su naveli da očekuju da će do ove jeseni ili rane zime pregledati alternativne planove.

Niki Foks, pomoćni administrator u NASA, istakla je da će prerada naglasiti “inovaciju i dokazanu tehnologiju” kako bi se smanjilo vrijeme razvoja, rizici i troškovi, umjesto oslanjanja na velika tehnološka dostignuća.

Odluka NASA-e da promijeni strategiju za vraćanje uzoraka sa Marsa uslijedila je nakon nezavisne revizije koju je agencija naručila prošlog septembra. Revizija je utvrdila da je program od početka suočen sa izazovima zbog “nerealnih očekivanja u pogledu budžeta i rasporeda”. Takođe je istaknuta problematika organizacione strukture misije, napominjući da nije efikasno vođena.

Pored toga, misija na Marsu pogođena je značajnim smanjenjem budžeta koje je ove godine nametnuo Kongres. Ova smanjenja su rezultirala brojnim otpuštanjima u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u Los Angeles-u, koji igra ključnu ulogu u misiji na Marsu.

Od 2021. godine, robotski rover Perseverance, koji je izgradila JPL, sakuplja mineralne uzorke sa dna drevnog Marsovog jezera poznatog kao Jezero krater. Ti uzorci se zapečaćuju unutar cijevi za kasniju analizu u laboratorijama na Zemlji. Naučnici se nadaju da će pronaći potencijalne znakove fosilizovanih mikroba.

U narednoj fazi misije, NASA u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom planira da pošalje još jedan robotski modul na Mars. Ovaj modul će preuzeti uzorke koje je sakupio Perseverance i lansirati ih u Marsovsku orbitu. Odatle će treći svemirski brod sakupiti uzorke i vratiti ih na Zemlju.

Originalno se očekivalo da će vozila za preuzimanje i orbitalna vozila biti lansirana oko 2027. do 2028. godine, a uzorci biti vraćeni na Zemlju početkom 2030-ih. Procijenjeni trošak cijelog procesa bio je postavljen između 5 i 7 milijardi dolara.

Međutim, nezavisna revizija otkrila je da bi stvarni troškovi za misiju povratka uzoraka sa Marsa mogli skočiti na čak 11 milijardi dolara sa najnovijim dizajnima. Pored toga, revizija je ukazala na to da uzorci možda neće stići na Zemlju ni do 2040. godine, navodi se u izvještaju Reuters-a.

Izvor: greekreporter.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply