Skip to main content
search
VijestiZabava

NASA vam omogućava da pošaljete svoje ime na Mjesec

By 12/01/2024January 15th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

NASA poziva javnost da se pridruži njihovoj najnovijoj inicijativi – slanju vlastitih imena na površinu Mjeseca putem prvog robotskog lunarnog rovera pod nazivom VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover).

Ovaj rover trenutno putuje prema južnom polu Mjeseca sa ciljem da otkrije tajne vode na Mjesecu i pruži jasniju sliku mjesta gdje NASA planira poslati prvu ženu i prvu osobu druge boje kože kao dio svog programa Artemis.

U okviru inicijative “Pošaljite svoje ime sa VIPER-om.” NASA prihvata prijave za imena do 15. marta do 23:59 EST. Nakon prikupljanja imena, agencija će ih priložiti na rover.

Takođe, NASA je kreirala poseban portal za ovu kampanju, koji omogućava učesnicima da kreiraju virtualnu uspomenu – boarding kartu za misiju VIPER sa njihovim imenom.

https://www3.nasa.gov/send-your-name-with-viper/

Prema posljednjim informacijama sa zvanične web stranice NASA-e, više od 66.000 boarding karata već je rezervisano.

Nicola Fox, saradnica administratorka za Direktorat za naučne misije u NASA-inom sjedištu u Washingtonu, izjavila je: “S VIPER-om ćemo istražiti dijelove površine Mjeseca na koje dosad niko nije kročio – i ovom kampanjom pozivamo svijet da bude dio te rizične, ali nagrađujuće avanture.”

“Ono što je posebno zanimljivo jeste da će naša imena putovati zajedno sa VIPER-om dok prelazi kroz izazovni teren južnog pola Mjeseca i prikuplja neprocjenjive podatke koji će nam pomoći da bolje razumijemo istoriju Mjeseca i okolinu u koju planiramo poslati astronaute Artemis-a.” dodala je Fox.

Ova inicijativa prati tradiciju NASA-e da uključuje inspirišuće poruke na svemirskim letjelicama koje istražuju naš solarni sistem i svemir uopšte. Daniel Andrews, rukovodilac projekta VIPER u NASA-inom Ames Research Centre-u, istakao je: “Naš VIPER je igrač koji mijenja pravila.”

Izvor: greekreporter.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply