Skip to main content
search
VijestiSport

Naslijeđe America’s Cup-a: Od Viktorijanskih vremena do danas

AAA

Izvor fotografije: Christopher Halloran / Shutterstock.com

America’s Cup, koji datira još iz 1851. godine, 45 godina prije modernih Olimpijskih igara, najstariji je sportski trofej na svijetu. Samo četiri nacije su osvojile trofej: Sjedinjene Američke Države, Australija, Novi Zeland i Švajcarska. Zamišljen kao prijateljsko takmičenje između nacionalnih jaht klubova, America’s Cup je uvijek odražavao duh vremena i motivisao inovacije u dizajnu.

U viktorijansko doba, Schooner America, u vlasništvu sindikata njujorških biznismena, prešao je Atlantik kako bi predstavljao Sjedinjene Države na Velikoj izložbi u Londonu i takmičio se oko ostrva Wight za Hundred Guinea Cup. Jahta Schooner America je spektakularno pobijedila, nadmašivši flotu britanskih jahti na Solentu, izazvavši poznati komentar kraljici Viktoriji od signalnog majstora na brodu Victoria & Albert Royal Yacht: “Ah, Vaše Veličanstvo, nema drugog.” To je bio početak America’s Cup-a i postavilo je temeljne principe događaja koji se od tada organizuje, kao dvoboj između branitelja i izazivača.

Trofej, naručen od Royal Yacht Squadron-a i neformalno poznat kao Auld Mug, stigao je u New York Yacht Club-a u septembru 1851. i ostao tamo 132 godina. Njujorčani su branili America’s Cup 24 puta, najduži niz pobjeda u bilo kojem sportu. Njihova dominacija je završila 1983. godine kada je Australia II slavno pobijedila. Prvi izazivač koji je osvojio America’s Cup u njegovoj istoriji odnio je trofej i događaj u Fremantle na zapadnoj obali Australije.

Godine 1987., Dennis Conner, skiper Stars and Stripes-a, vratio je trofej u SAD, ovaj put u San Diego u Kaliforniji. Godine 1995., Peter Blake, pomorac poznat po svojim pustolovinama na otvorenom moru, predvodio je tim koji su predstavljali New Zealand Yacht Squadron do pobjede, vraćajući trofej America’s Cup-a na južnu hemisferu, ovaj put u Novi Zeland. Kiwis su pokušali da odbrane trofej 2000. godine, ali su ga izgubili od Švajcarske 2003. godine. Švajcarski milijarder Ernesto Bertarelli i njegov tim Alinghi donijeli su Cup u Evropu prvi put u 152 godine.

The Deed of Gift, upravljački dokument America’s Cup-a (kreiran 1857., revidiran i zamijenjen 1882., a zatim ponovno revidiran i zamijenjen trećim ugovorom 1887. koji je od tada korišten na svim trkama za America’s Cup) propisuje da jaht klub izazivač mora imati godišnju regatu na rukavcu ili rukavcu mora.

Švajcarci su bili domaćini i branili America’s Cup u Valensiji, Španija, 2007. godine, pobijedivši Novozelanđane drugi put. Uslijedila je pravna bitka između Alinghi-ja i sindikata američkog Oracle Racing-a  Larry Ellison-a, koja je došla sve do Vrhovnog suda SAD-a u New York-u i završila se mečem ugovora o darovanju između dvije ekipe u Valensiji 2010. na višetrupcima. Švajcarci su dizajnirali katamaran, Alinghi 5, dok su Amerikanci razvili futuristički trimaran, USA17, sa 72m čvrstim krilom jedra, većim od krila Airbus-a A380. BMW Oracle Racing je pobijedio 2-0 za Golden Gate Yacht Club u San Francisku gdje je trofej ostao do 2017. nakon epske odbrane 2013. godine.

Godine 2017., na Bermudima, na America’s Cup-u se mogao vidjeti ultra-brzi hydrofoil katamaran, AC45. Tim Novi Zeland, koji predstavlja Royal New Zealand Yacht Squadron, pobijedio je 7-1 protiv SAD-a. Monotrupci su se vratili America’s Cup-u 2021. godine, u obliku foiling AC75, a Novozelanđani su ponovili svoj uspjeh, ovaj put protiv italijanskog tima Luna Rossa, osvojivši America’s Cup četvrti put.

Izvor: orientexpressracingteam.americascup.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply