Skip to main content
search
VijestiSvijet

Nastavak neodrživog rasta kapaciteta kontejnerskih brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prekomjerni kapaciteti na ključnim trgovačkim rutama i dalje su prisutni, što znači da se kompanije suočavaju sa teškim odlukama kako se kraj 2023. godine bliži, prema novoj analizi Sea-Intelligence. Analiza ukazuje na to da kompanije nisu izvršile očekivana prilagođavanja nakon proslave Kineskog Golden week-a početkom oktobra, ostavljajući industriju u izazovnom položaju dok se približava sezona obnove ugovora.

Kompanije koje se bave prevozom kontejnera nastavljaju sa izgradnjom ogromnih količina novih kapaciteta, pri čemu prvi brodovi naručeni tokom vrhunca pandemije počinju ulaziti u upotrebu, a postoje i glasine o još većim narudžbinama velikih brodova. Sledeće godine, očekuje se dalji porast isporuka novih brodova, dok mnogi analitičari ukazuju da kompanije i dalje oklijevaju sa otpisivanjem starih brodova. Iako, su velike kompanije počele slati neke brodove na reciklažu, uopšteno gledano, zadržavaju brodove, što potvrđuje nedavni izvještaj BIMCO-a da je prosječna starost kontejnerskih brodova na najvišem nivou do sada.

Podaci Alphaliner-a pokazuju da knjiga narudžbi i dalje visi nad industrijom. Trenutno izračunavaju da prvih 10 prevoznika ima otprilike 6,1 miliona TEU na narudžbi, što je jednako 26 posto njihovog trenutnog kapaciteta. Ukupno, prvih 100 ima preko 6.700 aktivnih brodova sa kombinovanim kapacitetom od 28,3 miliona TEU i ukupnom knjigom narudžbi koja dostiže 6,8 miliona TEU. BIMCO u svojoj analizi upozorava da bi to moglo značiti da će prekomjerni kapaciteti potrajati do 2030. godine ili čak i duže.

Sea-Intelligence je u oktobru izvijestila da je u industriji prisutan značajan prekomjerni kapacitet. Očekivali su da će kompanije početi objavljivati dodatne prazne plovidbe “kako bi neutralizovale ovaj rast sa strane ponude”. Međutim, gotovo da nisu objavljene nove prazne plovidbe, a rast kapaciteta za ostatak 2023. godine i dalje je prilično prekomjeran, primjećuje Sea-Intelligence u svojoj najnovijoj analizi.

Izvještaj ističe da, zavisno od toga da li se rast kapaciteta upoređuje posle Golden week-a 2023. sa istim periodom 2019. godine ili sa prosječnim rastom od 2016. do 2019. godine, kapaciteti Azija-Sjeverna Amerika, Zapadna obala su porasli između 16 i 25 posto, Azija-Sjeverna Amerika, Istočna obala za 22 do 32 posto, Azija-Sjeverna Evropa za 8 do 11 posto, i Azija-Sredozemlje za oko 36 do 38 posto.

Sea-Intelligence vjeruje da vrijeme prevoznicima da smanje kapacitet i preokrenu snažan rast iznad predpandemijskih vrhunaca, ističe.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply