Skip to main content
search
VijestiZabava

Naučnici otkrili okean ispod zemljine kore

By 15/02/2024February 16th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uzbudljiva vijest prodrmala je nedavno naučnu zajednicu – pod Zemljinom korom otkriven je veliki okean, a ovo otkiriće otvoriće vrata ka potpuno novim istraživanjima podzemnih ekosistema.

Istraživanja su pokazala da se na dubini između 410 i 660 kilometara ispod površine Zemlje nalazi još jedan rezervoar vode, a naučnici su saglasni da se ciklus kruženja vode u prirodi odvija kroz sve vodene resurse na Zemlji, uključujući atmosferu, okeane i površinske vode.

Duboko u srcu Zemlje, voda prodire kroz njenu unutrašnjost, a dno okeanske kore skriva klizne zone, poznate kao subdukcijske zone, koje se nalaze ispod susjednih tektonskih ploča.

Proučavajući zemljotrese seizmomolozi su registrovali talase ispod Zemljine površine, otkrivajući da subdukcijske zone uranjaju u zemljinu koru, noseći sa sobom vodu. Ovaj epohalni zaključak postignut je kombinacijom seizmoloških opservacija, geodinamičkog modeliranja, kao i eksperimenata topljenja pod ekstremnim pritiskom i temperaturama.

Nadalje, naučnici su otkrili neočekivanu interakciju između površinske vode i okeana ispod Zemljine kore. Prelazni sloj, nazvan zemljin mantil, dijeluje kao ogroman rezervoar kroz koji se odvija neprekidni ciklus kruženja vode u prirodi.

Ispod zemljine kore, minerali upijaju vodu, da bi se ona putujući kroz sloj magme, izbijajući iz podvodnih vulkana ili kao rezultat pokreta tektonskih ploča, vratila na površinu.

Ipak, glavna zvijezda ovog otkrića je mineral ringvudit, magnezijum silikatni kristal nastao pod ekstremnim pritiskom. Ovaj mineral, otkriven šezdesetih godina prošlog vijeka na meteoritu, nedavno je pronađen i ispod Zemljine površine.

Naučnici su, istražujući dubine okeana, otkrili čitav novi ekosistem. Pomoću podvodnih robota, otkrili su crve, puževe i bakterije koje se hrane hemosintezom, opstajući na mjestima koja su ranije smatrana nemogućim za život.

Ova nedavna otkrića svijedoče o tome koliko malo zapravo znamo o našoj planeti.

More neprestano otkriva svoje tajne, baš kao što je to činilo i ranije.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply