Skip to main content
search
VijestiSvijet

Naučnici pretvaraju morsku vodu u pijaću vodu pritiskom na dugme

By 26/01/2024January 30th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nedavno su istraživači sa MIT-a razvili prenosivu jedinicu za desalinizaciju koja može ukloniti čestice i soli i pretvoriti morsku u pijaću vodu.

Uređaj veličine kofera, težak manje od deset kilograma, zahtijeva manje energije za rad od punjača za mobilni telefon i može se napajati i malim, prenosivim solarnim panelom.

Automatski proizvodi pijaću vodu koja premašuje standarde Svjetske zdravstvene organizacije po kvalitetu. Tehnologija je upakovana u korisnički prijateljski uređaj koji se pokreće pritiskom na dugme. Za razliku od drugih prenosivih jedinica za desalinizaciju koje zahtijevaju da voda prolazi kroz filtere, ovaj uređaj koristi električnu energiju za uklanjanje čestica iz pijaće vode. Eliminacija potrebe za zamjenom filtera znatno smanjuje dugoročne zahtjeve održavanja.

Ovo bi moglo omogućiti da se uređaj koristi u udaljenim i ozbiljno ograničenim područjima, poput zajednica na malim ostrvima ili na brodovima za prevoz tereta. Takođe bi se mogao koristiti za pomoć izbjeglicama koje bježe od prirodnih katastrofa ili vojnicima koji izvode dugoročne vojne operacije.

„Godinama smo radili na fizici iza pojedinačnih procesa desalinizacije, ali gurnuti sve te napretke u kutiju, izgraditi sistem i demonstrirati ga u okeanu… bilo je zaista značajno i nagrađujuće iskustvo za mene“, kaže glavni autor Jongyoon Han, profesor elektrotehnike i računarskih nauka i biološkog inženjeringa, i član Istraživačke laboratorije za elektroniku (RLE).

Komercijalno dostupne prenosive jedinice za desalinizaciju obično zahtijevaju pumpe visokog pritiska za guranje vode kroz filtere, što je veoma teško umanjiti bez ugrožavanja energetske efikasnosti uređaja, objašnjava Yoon.

Umjesto toga, njihova jedinica se oslanja na tehniku nazvanu ion concentration polarization (ICP), koju je grupa Hana razvila prije više od deset godina. Umjesto filtriranja vode, ICP proces primjenjuje električno polje na membrane postavljene iznad i ispod kanala vode. Membrane odbijaju pozitivno ili negativno nabijene čestice, uključujući molekule soli, bakterije i viruse, dok prolaze. Nabijene čestice se usmjeravaju u drugi tok vode koji se na kraju ispušta.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply