Skip to main content
search
VijestiZabava

Naučnici riješili misteriju pjesme kitova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Naučnici su otkrili kako divovski kitovi proizvode svoje predivne pjesme u okeanu. Grbavi kitovi i druge velike vrste kitova posjeduju poseban glasni aparat za pjevanje pod vodom.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Nature, objašnjava zašto im naše bučne aktivnosti u okeanu smetaju. Pjesme kitova su u određenom obimu tonova, koji se poklapa sa bukom koju proizvode brodovi.

“Zvuk je apsolutno ključan za njihov opstanak, jer je to jedini način na koji se mogu pronaći za parenje u okeanu”, rekao je profesor Coen Elemans sa Univerziteta Južne Danske, koji je predvodio istraživanje. “To su neke od najenigmatičnijih životinja koje su ikada živjele na planeti”, Elemans je rekao za BBC News. “Oni su među najvećim životinjama, pametni su i izuzetno društveni.”

Kitovi usani, grupa koja obuhvata četrnaest vrsta, uključujući plavog, grbavog, pravog, patuljastog i sivog kita, nemaju zube. Kako stvaraju svoje složene i ponekad jezive pjesme bilo je zagonetka do sada. Profesor Elemans izrazio je veliko uzbuđenje što je konačno riješio ovu misteriju, kako je izvijestio BBC.

Profesor Elemans i njegov tim izveli su eksperimente koristeći larinkse, poznate i kao “glasne kutije“, uzete od tri nasukana kita: patuljastog, grbavog i kita sei. Zatim su kroz ove velike strukture propuštali zrak kako bi stvorili zvukove.

Kod ljudi, naši glasovi su rezultat vibracija kada zrak prolazi preko glasnih žica u našem grlu. Međutim, kitovi usani imaju drugačiji sistem. Njihov larinks ima veliki U-oblik sa slojem masti na vrhu. Ova jedinstvena anatomija glasa omogućava kitovima da pjevaju koristeći ponovo zrak i spriječava ih da udahnu vodu. Naučnici su kreirali računarske modele zvukova i otkrili da su pjesme kitova usana ograničene na uski frekvencijski obim, koji se poklapa sa bukom koju proizvode brodovi.

Njihovo istraživanje otkrilo je kako naša podvodna buka može spriječiti kitove da komuniciraju na velikim površinama. Ovo razumijevanje bi moglo biti ključno za zaštitu grbavih, plavih kitova i drugih ugroženih okeanskih divova, kako je izvijestio BBC.

Pomorci su nekada pripisivali pjesme kitova duhovima ili mitološkim stvorenjima…

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply