Skip to main content
search
VijestiZabava

Naučnici uništili 99% ćelija raka u laboratoriji

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U svijetu naučnih istraživanja, tim istraživača napravio je značajan korak naprijed u borbi protiv raka, otkrivši inovativnu metodu eliminacije ćelija raka. Kada naučnici usmjere blisku infracrvenu svjetlost na molekule aminocianina, one počinju vibrirati sinhronizovano. Ova sinhronizovana vibracija je dovoljno snažna da probije spoljne zidove ćelija raka.

Molekule aminocianina trenutno se koriste u bioimagingu kao sintetičke boje. Obično se koriste u malim količinama za detekciju raka, ovi molekuli su stabilni u vodi i lako se lijepe za površine ćelija, prema izvještaju ScienceAlert-a.

Istraživački tim, koji čine stručnjaci sa Univerziteta Rice, Texas A&M University i Univerziteta u Teksasu, tvrdi da nedavno otkrivena metoda nadmašuje drugačiji molekularni uređaj za borbu protiv raka poznat kao Feringa-tip motora. Ovi motori takođe mogu demonstrirati strukture problematičnih ćelija.

Hemičar James Tour sa Univerziteta Rice opisao je molekularne mašine kao “molekularne pneumatske čekiće”. Ovi uređaji rade više od milion puta brže u svojim mehaničkim pokretima u poređenju sa prethodnim motorima tipa Feringa.

Struktura i hemijske osobine molekula aminocianina omogućavaju im da se sinhronizuju sa specifičnim okidačima, poput bliske infracrvene svjetlosti. Kada se ove molekule aktiviraju, elektroni unutar njih stvaraju plazmone – grupne vibracije koje pokreću kretanje kroz cijelu molekulu.

Hemičar Ciceron Ayala-Orozco sa Univerziteta Rice istakao je da je važno naglasiti da su otkrili dodatno objašnjenje kako ovi molekuli mogu funkcionisati.

Po prvi put, istraživači koriste molekularni plazmon na jedinstven način. Stimuliše cijeli molekul, generišući mehaničku silu sa specifičnom svrhom – u ovom slučaju, razbijajući membrane ćelija raka, dodatno je objasnio Ayala-Orozco.

Plazmoni imaju ruku na jednoj strani, što pomaže u povezivanju molekula sa membranama ćelija raka. Vibracije koje proizlaze iz ovih pokreta zatim razbijaju membrane.

Teško je za ćelije raka razviti odbrane protiv takvog direktnog biomehaničkog pristupa. Istraživači sada istražuju druge vrste molekula koje se mogu primijeniti na sličan način, kako je izvijestio ScienceAlert.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply