Skip to main content
search
VijestiZabavaIstaknute Vijesti

Naučnik sa Harvarda predstavio nove dokaze o vanzemaljskim metalima u Tihom okeanu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Naučnik sa Harvarda, koji je prvi predložio dokaze o vanzemaljskom životu u Tihom okeanu, sada ima nova interesantna otkrića. Oko deset procenata ovih fragmenata ima elemente koji se ne nalaze u našem solarnom sistemu.

Fizičar Avi Loeb je objasnio da je, nakon proučavanja 850 malih okruglih objekata, otkrivena nova vrsta kompozita pod nazivom “BeLaU”. Ova mješavina se razlikuje od pepela od uglja, za koji su neki ljudi mislili da su od toga ovi fragmenti sastavljeni.

Elementi u ovoj mješavini — uključujući berilijum, lantan i uranijum — nalaze se na Zemlji. Međutim, njihovo miješanje je slično legurama koje se prirodno nalaze na našoj planeti.

„Proučavali smo više od desetina “BeLaU” sferula i pokazalo se da se one razlikuju od letećeg pepela uglja na osnovu prisustva 55 elemenata iz periodnog sistema.“, rekao je Loeb.

Nedavno otkriće tima sada sugeriše da je meteor IM1 uočen na nebu 2014. godine, zapravo bio prvi „posjetilac“ iz drugog zvjezdanog sistema koji je ikada stigao do Zemlje.

U svom najnovijem radu, fizičar sa Harvarda identifikuje različite vrste sferula pronađenih u uzorcima. Ove uzorke su pažljivo analizirale tri različite laboratorije, odnosno University of California, Berkeley, Bruker Corporation, i Harvard University.

Uzorci su podijeljeni u tri glavna tipa na osnovu njihovog sastava: sferule bogate silikatima (S-tip), sferule bogate gvožđem (I-tip) i staklaste sferule (G-tip). Otprilike sedamdeset osam procenata sferula pripada tipovima S, G i I.

Studija kaže: „Ove sferule se nazivaju diferenciranim, što znači da su vjerovatno izvedene iz stijena kore diferencirane planete; označavamo ih kao sferule tipa D, koje karakteriše Mg/Si.”

Od 850 proučavanih sferula, približno dvadeset dva procenta je klasifikovano kao diferencirano.

Tim je koristio poseban metod da precizira sferule koje sadrže veće količine berilijuma (Be), lantana (La) i uranijuma (U).

Koristeći ovu metodu, identifikovano je deset sferula tipa D kao “BeLaU”, sa niskim sadržajem silicijuma (Si), i dvije kao “BeLaU” sa visokim sadržajem silicijuma (Si).

Loeb je objasnio da, iako je očigledno da fragmenti potiču od materijala koji se odvojio od predmeta nalik stijeni, njihov hemijski sastav se razlikuje od bilo kojeg poznatog materijala Sunčevog sistema, pri čemu je komponenta koja liči na lunarnu koru, najsličnija po sastavu.

„Elementarni sastav sferula “BeLaU” nikada nije objavljen u naučnoj literaturi, i razlikuje se od klasičnih sferula od poznatih meteora Sunčevog sistema“, rekao je Loeb.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply