Skip to main content
search
VijestiSvijet

Navig8 dočekao prvi od šest ekološki prihvatljivih tankera

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Navig8 je proširio svoju flotu dočekavši Navig8 Excel, prvi od šest novogradnji MR tankera, čija je isporuka predviđena do 2025. godine, a izgradiće ih New Times Shipbuilding Co. Ltd.

Prema izjavama iz Navig8, svih šest brodova opremljeno je sistemom za avio lubrikaciju (ALS) od Marine Technology Solutions, kao i sistemom za čišćenje izduvnih gasova (EGCS) radi uklanjanja sumpora, poznatijim kao scrubber.

Pored toga, Navig8 koristi platformu Shipwatch za nadzor performansi svojih brodova i aktivno doprinosi smanjenju emisije CO2 putem poboljšane operativne efikasnosti. Dodatno, svi brodovi će biti integrisani sa sistemom za praćenje CII, koji će biti direktno povezan sa platformom Shipwatch.

Poznata još iz 19. vijeka, avio lubrikacija opisuje upotrebu uniformnog sloja vazduha za smanjenje frikcijskog otpora između trupa broda i vode. Ovo vodi do prirodnog fenomena nazvanog ‘shearing’, gdje interakcija vode i vazduha u jedinicama za oslobađanje vazduha (ARUs) generiše sloj mikromjehurića koji pokriva cijelu dužinu ravne osnove broda.

“Ovi MR brodovi su potpuno opremljeni emission-reducing tehnologijama i pametnim alatima koji omogućavaju sveobuhvatno prikupljanje i analizu brojnih podataka povezanih sa našim operacijama.” – izjavio je Gary Brocklesby, predsjednik kompanije Navig8.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply