Skip to main content
search
VijestiSvijet

Nedostaju zavarivači, u SAD-u Fincantieri prelazi na robote

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Na pomolu je prva primjena robota proizašlih iz prošlogodišnjeg sporazuma Fincantieri-Comau: nove fregate klase Constellation u floti američke mornarice, u brodogradilištima italijanske grupe u Wisconsin-u, najvjerovatnije će biti izgrađene koristeći novi sistem za zavarivanje. Cilj, objašnjava izvršni direktor Pierroberto Folgiero za Defence News, jeste promijeniti pristup i graditi po dvije fregate svake godine u brodogradilištu Marinette Marine, brže od trenutnog programa tri fregate na svake dvije godine. “Zavarivanje,” objašnjava menadžer, “je vještina koju je teško pronaći, dok robotizovano zavarivanje koje namjeravamo uvesti utrostručuje produktivnost i povećava kvalitet.” Petnaest godina nakon preuzimanja Marinette Marine, Fincantieri sada gradi prvu fregatu klase Constellation za američku mornaricu sa datumom završetka postavljenim za 2026. godinu.

U julu je Fincantieri predstavio Mr4Weld, robota za zavarivanje na gusjenicama razvijen sa italijanskom kompanijom Comau.

U Sjedinjenim Državama, Fincantieri trenutno ima deficit od 400 zaposlenih u svoja tri brodogradilišta u Wisconsin-u koja trenutno zapošljavaju 2.100 ljudi: Marinette Marine, Fincantieri Bay Shipbuilding u Sturgeon Bay-u i Fincantieri Ace Marine u Green Bayu.

“Još uvijek imamo problem sa pronalaskom ljudi i, prije svega, zadržavanjem njih uz podsticaje.” rekao je Folgiero. Međutim, deficit se poboljšava u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada je bio 1.000. Od tada je zaposleno oko 400 radnika i 150 menadžera. Folgiero je izjavio da je smanjenje deficita osoblja djelimično zbog zapošljavanja, ali i zbog povećanja produktivnosti, počevši od prenosa montažnih radova sa brodova na kopno.

“Sa velikim zanimanjem smo saznali, iz intervjua izvršnog direktora Folgiera u Defence News, da će Fincantieri ubrzati izgradnju fregata klase Constellation za američku mornaricu u svojim brodogradilištima u Wisconsin-u, zahvaljujući novim tehnologijama koje uključuju upotrebu robota za zavarivanje, razvijenih zajedno sa drugom italijanskom kompanijom.” izjavio je Antonio Apa, regionalni koordinator Uilm-a u Liguriji. “Ova vijest nas raduje iz najmanje dva razloga: prvi je ravnoteža između automatizacije i tradicionalne radne snage koju Fincantieri uspijeva očuvati, čak i na tržištu gdje su zaštite radnika drugačije, kao što je američko, promovišući svakako povećanje produktivnosti i poboljšanje kvaliteta. Drugi razlog je trajni uspjeh modela Fremm, razvijenog u ligurijskim brodogradilištima grupe, koje su inspirisale brodove za američku mornaricu.”

Izvor: themeditelegraph.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply