Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Nemir u pomorskom sektoru: Port of Adria najavljuje povećanje cijena

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

AD “Port of Adria”, Bar, najavila je da će od 1. januara sljedeće godine povećati cijene usluga i naknada u međunarodnom prometu roba. Ovo povećanje, kako je potvrđeno iz kompanije, variraće između 10 do 15 odsto.

Sedat Kara, izvršni direktor Port of Adria, izjavio je da je povećanje tarifa uslovljeno inflacijom, te i da je implementacija povećanja stopa neophodna kako bi se uravnotežili rastući troškovi izazvani inflacijom. dodajući da su uspjeli zadržati stope ispod nivoa inflacije uprkos izazovima.

U isto vrijeme, Kara očekuje značajan rast u količini kontejnera za ovu godinu, sa povećanjem od skoro 15% u odnosu na prethodnu godinu. “Nastavljamo sa ulaganjem u opremu i operativnu efikasnost.” kazao je, uz očekivanje nastavka rasta i u 2024. godini, uključujući nove poslove i bolje rezultate.

Međutim, Stevica Čarapić, regionalni direktor kompanije MSC za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, izrazio je zabrinutost zbog ovih najava. Nakon što je drugi najveći brodar na svijetu, Maersk, zaustavio svoje operacije preko luke Bar prije dvije godine, postavlja se pitanje da li će se sličan scenario odvijati i sa ostalim brodarima.

“Sa globalnim povećanjem troškova poslovanja, privredni subjekti u Crnoj Gori i okruženju traže načine da optimizuju troškove lanaca snabdijevanja, uključujući i prekomorski prevoz.” objasnio je Čarapić. On je upozorio da bi, uslijed preusmjeravanja tereta na druge, isplativije regionalne luke, MSC mogao preispitati svoje odluke o ostanku u Baru.

Sa druge strane, Sedat Kara je naglasio da cijene nisu bile razlog za odlazak Maersk-a iz Bara prije dvije godine, već im je, kako je istakao, usluga postala neizvodljiva, zbog značajnog pada njihovog obima.

Situacija u luci Bar ostaje neizvjesna, sa potencijalnim implikacijama na lokalnu ekonomiju i međunarodnu trgovinu, usled ove najave o povećanju cijena od strane Port of Adria.

Izvor: Feral Bar

Podijeli vijest:

Leave a Reply