Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“Nepoznati” igrač koji uzburkava vode narudžbinama mega balkera

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Azijska kompanija izaziva pometnju na tržištu balkera postavljanjem narudžbe za izgradnju do 18 velikih balkera u samo nekoliko dana.

Naime, prema dostupnim podacima iz nedavnog izvještaja brokerske kuće Xclusiv, kompanija Ming Wah Shipping je postavila dvije narudžbe za Newcastlemax balkere. Prva narudžba se odnosi na izgradnju osam balkera sa kapacitetom od 210.000 dwt, sa opcijom za dodatna dva takva broda, a narudžbina je postavljena u kineskim brodogradilištima New Times. Svaki od ovih brodova košta 76,5 miliona dolara, a njihova isporuka se procjenjuje na 2028. godinu.

Druga narudžba je postavljena u brodogradilištima CSSC Beihai i odnosi se na osam balkera istih specifikacija i cijene, sa procijenjenim datumom isporuke 2028. godine. Jedina razlika je što se očekuje da će dva od osam brodova biti isporučeni 2026. godine i da će svaki koštati 80,5 miliona dolara.

Ming Wah Shipping je član INTERCARGO-a, prema web stranici Unije, i povezana je sa kineskim gigantom China Merchants Group.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply