Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

„Neprihvatljiv“ porast broja napuštanja pomoraca 2023., saopštava ITF

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nedavni izvještaj Transport Workers Federation (ITF) pokazao je alarmantno povećanje od 11% u broju slučajeva napuštanja posade u 2023. u odnosu na prethodnu godinu. ITF je prijavio ukupno 132 napuštanja, što je 13 slučajeva više nego 2022. godine.
The Maritime Labour Convention 2006 (MLC) propisuje da se brod smatra napuštenim ako brodovlasnik ne pokrije troškove repatrijacije pomorca, ne pruži potrebno održavanje i podršku ili prekine veze sa njima, uključujući neplaćanje plate po ugovoru najmanje dva mjeseca.

Izvještaj ITF-a takođe otkriva da su neisplaćene plate iz 129 slučajeva premašile 12,1 milion dolara, 1.676 pomoraca sa napuštenih plovila obratilo se ITF-u, a najviše su pogođeni indijski pomorci sa preko 400 prijavljenih slučajeva.

ITF je do sada osigurao više od 10,9 miliona dolara dugovanih plata sa 60 napuštenih plovila. Kako se slučajevi nastavljaju rješavati i javlja se sve više pomoraca, očekuje se da će konačni iznos premašiti 12,1 milion dolara.

Koordinator inspektorata ITF-a, Steve Trowsdale, rekao je da je porast broja napuštanja pomoraca “neprihvatljiv”.

“To je posljedica industrije u kojoj pomorac može biti roba za bacanje. Pomorci i njihove porodice plaćaju konačnu cijenu za pohlepu i neposlušnost vlasnika brodova, trpeći neljudske posljedice sistema koji ugrožava njihovu dobrobit, dostojanstvo i osnovna ljudska prava. Inspektori ITF-a rade nevjerojatan posao pozivajući na odgovornost one brodovlasnike koji pokušavaju da se izvuku tretirajući pomorce kao neku vrstu modernih robova.” rekao je Trowsdale.

Izvještaj ITF-a pokazao je da je Panama, vodeća svjetska država zastave, imala najveći broj napuštanja sa 23 slučaja u 2023.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply