Skip to main content
search
VijestiSvijet

Nestabilnost u pomorskom transportu dostiže ekstremne nivoe

By 19/02/2024February 20th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Industrija poznata po svojoj nestabilnosti ušla je u novi period ekstremnih oscilacija u zaradi.

Novo istraživanje koje je sproveo Jonathan Chappell, analitičar pomorskog transporta u Evercore ISI, investicionoj banci, ističe ekstremnu nestabilnost viđenu u pet segmenata tokom prethodnih 18 mjeseci.

Za VLCC, Capesize i LNG brodove cijene su se kretale za više od 600% od avgusta 2022, dok su se LR2 i VLGC popele na više od 200% od dna do vrha.

Chappell je sugerisao da su ekstremi koji su povezani sa promjenama trgovačkih ruta i “ogromnim nestabilnostima” povezani sa događajima, kao što su Rusija/Ukrajina, nivoi vode u Panamskom kanalu i poremećaji u Crvenom moru.

“Veća nestabilnost vjerovatno će biti nešto što će definisati period koji je pred nama,” složio se Ulf Bergman, viši ekonomista u Shipfix, navodeći zastoj kineske ekonomije, geopolitiku i klimatske promjene kao razloge za “savršenu oluju” koja se kuva za nestabilne uslove.

Stanko Jekov, upravni partner u SSY, pišući uvod u nedavno objavljeni godišnji komentar tržišta kompanije, primijetio je: “Ono što možemo biti sigurni jeste da će 2024. biti još jedna godina rastuće nestabilnosti s obzirom na već čvrste osnove tržišta u većini naših segmenata.”

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply