Skip to main content
search
VijestiSvijet

Njemačka na nekoliko koraka od odbrambene misije brodova u Crvenom moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nakon mnogo podsticanja domaćih poslovnih interesa, njemačka vlada je najavila da će se pridružiti pomorskoj misiji zaštite brodova u Crvenom moru.

Na političkom prijemu u nedelju, predsjednica odbora za odbranu Bundestag-a Maria-Agnes Strack-Zimmermann rekla je da će misija uključivati ​​fregate zemalja članica EU koje će pružati odbrambeno pokrivanje trgovačke mornarice. Inicijativa bi bila pod mandatom EU i uključivala bi i plovila drugih zemalja.

“Ovo je napad na slobodnu ekonomiju i tome se mora suprotstaviti”, rekla je Strack-Zimmerman.

Do bilo kakve njemačke umješanosti, moglo bi da prođu nedelje. Njemačka fregata protivvazdušne odbrane Hessen se sprema da otputuje 1. februara, navodi Welt am Sonntag – a to bi bilo uslovljeno odobrenjem parlamenta.

Poremećaji u Crvenom moru uzimaju mjerljiv danak njemačkim industrijskim preduzećima. Vrijeme isporuke iz Azije u sjevernu Evropu je povećano za 10 dana (za kontejnerski teret), a cijene po TEU-u su drastično porasle.

Američki proizvođač automobila Tesla najavio je da će obustaviti proizvodnju u svojoj fabrici u Berlinu na dvije nedjelje zbog nestašice u isporuci komponenti.

„Značajno duže vrijeme transporta stvara prazninu u lancima snabdijevanja“ saopštili su u Tesla-i.

Kineski proizvođač automobila Volvo obustaviće proizvodnju na tri dana u fabrici u Belgiji iz sličnih razloga, navodeći “prilagođene morske rute” i kašnjenja u svom lancu snabdijevanja.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply