Skip to main content
search
VijestiSvijet

Norveška preduzima mjere za jačanje pomorske sajber bezbjednosti

AAA

Izvor fotografije: NORMA Cyber

Norveške vlasti su odabrale Norveški pomorski centar za sajber otpornost (“NORMA Cyber”) za saradnju za sajber bezbjednosti u okviru pomorske industrije.

“NORMA Cyber” će igrati ključnu ulogu u proizvodnji i distribuciji upozorenja, dijeljenja informacija i ranjivosti, i analizi sajber incidenata u pomorskom sektoru, koji uključuje luke, plovila i brodovlasnike, a koji imaju nacionalni i međunarodni značaj.

Svein Ringbakken, predsjednik odbora “NORMA Cyber”, izrazio je zadovoljstvo odlukom, ističući povećane napore da se pomorski sektor zaštiti od rastuće sajber prijetnje. Istakao je koristi i za društvo i za industriju.

“NORMA Cyber” će blisko sarađivati sa Norveškom obalnom administracijom (NCA) i Norveškom pomorskom upravom, sa zadatkom koju daje “NCA”.

“NCA”, zajedno sa Pomorskom upravom, služi kao organ za pomorsku industriju za bezbjednost i spremnost, a Ministarstvo trgovine, industrije i ribarstva dodijeljuje Norveško sektorsko okruženje za sajber bezbjednost (SRM) “NCA-u”.

“NORMA Cyber” će dijeliti upozorenja o ranjivosti, doprinijeti transparentnosti i razmijeni informacija o incidentima u sajber bezbjednosti, i djelovaće kao savjetodavno tijelo tokom upravljanja krizama i incidentima.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply