Skip to main content
search
VijestiSvijet

Norveški brod spasio improvizovano plovilo koje je plutalo više od mjesec dana

AAA

Izvor fotografije: StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Norveški brod “Norwegian Prima” izveo je hrabru spasilačku operaciju spašavajući dvanaest izbjeglica sa improvizovanog plovila koje je plutalo više od mjesec dana. Ova operacija odigrala se u Meksičkom zalivu, u subotu, 27. januara 2024. godine, gdje su izbjeglice primljene na kruzer radi dobijanja potrepština i medicinske pomoći.

Posada broda uočila je improvizovano plovilo sastavljeno od plastičnih boca, pjene, drveta i lima, sa krpljenim jedrom. Izbjeglice na plovilu su koristile ogledalo kako bi signalizirali kruzeru, nakon čega je “Norwegian Prima” uspjela da pošalje jedan od svojih spasilačkih čamaca da procijeni situaciju.

Na plovilu je bilo dvanaest osoba bez zaliha, bez hrane i sa ograničenim količinama vode. Iako, niko nije bio povrijeđen, izbjeglice su pokazivale znake iscrpljenosti i dehidratacije. Neki izvještaji tvrde da je na improvizovanom plovilu hrana ponestala mjesec dana ranije, ubrzo nakon što je krenulo sa svoje početne tačke 18. decembra, iako to nije potvrđeno.

Mjesto odakle su izbjeglice krenule takođe nije objavljeno. Izbjeglice su predane vlastima u Costa Maya, što je standardni postupak kada se izbjeglice spase sa drugih plovila.

Incident se dogodio sjeverno od Yucatan Peninsula, otprilike 200 nautičkih milja (230 milja / 370 kilometara) sjeverozapadno od Cancun, Meksiko, dok je “Norwegian Prima” bila na prvom danu svoje plovidbe.

Izvor: Cruise Hive

Podijeli vijest:

Leave a Reply