Skip to main content
search
VijestiJadran

Nova inekcija Uljaniku, država mu poklanja nedovršeni brod

AAA

Izvor fotografije: Novikov Aleksey / Shutterstock.com

Brodogradilište Uljanik, Vlada je odlučila dodatno osnažiti.
Nakon što je CERP u aprilu zvanično uknjižio svoje vlasništvo, kupovinom većinskog udjela od brodogradilišta Uljanik u stečaju i postao vlasnik od 97 odsto, Vlada je zadužila CERP da ga dokapitalizuje unošenjem novogradnje 531 u osnovni kapital.

Riječ je o, kao što je pravilo kada se radi o velikoj brodogradnji, o veoma složenom slučaju, nedovršenoj gradnji započetoj i prije stečaja pulskog brodogradilišta.

Novogradnja 531 je ro-ro brod u početnoj fazi izgradnje, manje od 10 odsto, koji je država stekla kao razlučni povjerilac u stečajnom postupku Uljanika, a poslednjih godina se pominje uglavnom zbog njegovih djelova, tačnije profila i čelika.

Ministarstvo finansija je zbog toga početkom prošle godine počelo da plaća Uljaniku 1856 ležarinu, a do sada je, prema dostupnim podacima, uplaćeno oko milion evra. Kolika je vrijednost gradnje 531, kojom će se uvećati osnovni kapital Uljanika 1856, utvrdiće CERP, kome je Vlada zadužila da izradi procjenu vrijednosti.

Direktor Uljanik Brodogradilišta 1856 Samir Hadžić pozdravlja što je takva odluka donesena, no zasad ne otkriva detalje oko stavljanja u funkciju ovog broda.

“Za ovaj tip broda na tržištu definitivno ima interesa, no do sada smo imali vezane ruke i nismo bili u mogućnosti pregovarati, budući da nismo bili vlasnici te novogradnje. Sada slijedi skupština i dokapitalizacija pa ćemo nakon preuzimanja gradnje moći vidjeti stvarni interes”, kaže Hadžić, potvrdivši kako je u proteklom periodu bilo upita, o kojima su izvijestili resorna ministarstva.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply