Skip to main content
search
VijestiNautika

Nove ekološke smjernice posade nadaju se smanjenju uticaja superjahti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Verziju 1 “Smjernica za ekološku posadu”(Environmental Crew Guidelines) objavila je “Water Revolution Foundation”. Napisan za i od strane posade, vodič ističe najbolje prakse, nudeći informacije i inspiraciju za ekološki prihvatljivije ponašanje na jahtama.

U cilju postizanja značajnog akumuliranog smanjenja uticaja na životnu sredinu flote od 5.500 30m+, ovo je zajednički napor između “Water Revolution Foundation-a”, pokretača “MB92” i kreatorke Danella-e Hopkins (ranije iz S/Y “Black Pearl”). Ovaj besplatni alat otvorenog koda nudi 24 različita odjeljka, pružajući posadi detaljan, holistički pregled kako da usvoje svjesnije i održivije prakse u svoju svakodnevnu rutinu.

Doprinosi stručnjaka iz industrije i članova posade osigurali su da se uključi raznolik spektar perspektiva i iskustava. Kao prva Verzija, cilj je da prikupi povratne informacije i najbolje dodatne prakse od posade, kako bi se proširio sadržaj i pokrenula Verzija 2 u budućnosti.

Da bi se obezbijedilo široko usvajanje ovih smjernica i omogućila ujedinjena, koordinirana akcija, lideri industrije, uključujući “MB92”, “Burgess”, “Damen Yachting”, “Heesen Yachts”, “Lurssen”, “Sanlorenzo”, i “Y.CO”, obećali su svoju posvećenost kao zvanične kompanije podrške. S/Y “Black Pearl” i MY “Savannah” se pojavljuju kao ambasadori unutar flote.

„Ove jasne smjernice su primijenljive na svaku veličinu i tip operacije jahte, i dijeljenjem sa našim posadama kao dio naših napora za održivost flote, nadamo se da ćemo obezbijediti jaku osnovu za bolje ekološke prakse na brodu i pokazati da svaka jahta, bez obzira na veličinu ili konstrukciju, može da napravi veliku razliku na male načine.“, kaže menadžment jahting kompanije “Y.CO”.

Već su uvedena mnoga tehnička i digitalna rješenja za pokretanje energetske tranzicije industrije superjahti. Međutim, ovi razvoji se bave samo jednim aspektom izazova, a takođe je neophodan prelaz u praksi.

Izvor: marineindustrynews.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply