Skip to main content
search
VijestiZabava

Novi 100-godišnji konjak možda je najstariji konjak sazreo u buretu ikada

AAA

Izvor fotografije: Hermitage Cognac

Starost spiritusa ne znači nužno i njegov bolji kvalitet. Ipak, to nije spriječilo destilerije i brendove da pomjeraju granice sa dugim izjavama o starosti i puštanjem na tržište konjaka koji su proveli decenije u buretu. Najnoviji primjer dolazi od Hermitage Cognac-a, koji je upravo predstavio ono što naziva najstarijim konjakom ikada sazrelim u buretu.

Ova napomena o “sazrijevanju u buretu” je zbog činjenice da postoje stariji konjaci koje možete kupiti za astronomske sume, ali oni su proveli mnogo godina u staklenim demižonima ili su u nekom trenutku bili flaširani – drugim riječima, uklonjeni iz bureta u kojima su prvobitno sazrijevali. Maison Gautier zapravo drži Guinness-ov rekord za najstariji konjak, boca koja datira iz 1762. godine. To je potpuno drugačije od provesti cijeli vijek unutar bureta, čak i u hladnom podrumu gdje su temperatura i vlažnost relativno stabilni.

Hermitage Siècle d’Or 100 Year Old je napravljen od grožđa Ugni Blanc uzgajanog u regiji Lignières Sonneville u Grande Champagne, gdje je destilovan na tradicionalnim bakarnim alembic charentais kazanima prije jednog vijeka. Ta dugotrajna interakcija između konjaka i drveta može potpuno transformisati karakter spiritusa, ali prema osnivaču Hermitage Cognac-a, David Baker-u, Siècle d’Or 100 Year Old je kompleksna i delikatna izražajnost. “To je jedan od rijetkih konjaka koji su sazrijevali u podrumima u srcu Premier Cru regije konjaka poznate kao Grande Champagne,” rekao je u izjavi. “Nedodirnut i neblendiran, ovaj vintage konjak je sazrijevao 100 godina u buretu od hrasta Limousin. Ovo izuzetno dugotrajno sazrijevanje stvorilo je široku kompleksnost bogatih ukusa i aroma, uobičajenih samo kod najboljih i najstarijih konjaka.” On kaže da postoje note kakaa, karamele, gljiva, đumbira, kandiranog voća i rancio (orašasti okus ojačanog vina) na nepcu.

Naravno, ovako rijedak konjak zaslužuje odgovarajuću bocu, što je upravo slučaj ovdje. Svaka boca od jednog litra napravljena je od Cumbria Crystal-a, gravirana zlatnim listićima, pojedinačno numerisana i smještena u drvenu kutiju za prezentaciju sa informacijama o spiritusu. Preporučena cijena za ovaj konjak je £24,900 (oko $31,500), i postoji samo 68 dostupnih dekantera. Ako ste zainteresovani da probate ovaj drevni spiritus (ili, što je vjerovatnije, da ga čuvate i kasnije preprodate za dvostruku cijenu), možete kontaktirati Hermitage Cognac direktno. Takođe možete pronaći druge Hermitage vintage i izraze sa izjavama o starosti dostupne za kupovinu na Whisky Exchange-u.

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply