Skip to main content
search
VijestiSvijet

Novi Generalni Sekretar IMO-a kaže da će „uspješno ispuniti svoj puni dnevni red“

AAA

Izvor fotografije: IMO press

Arsenio Dominguez Velasco potvrđen je za sljedećeg generalnog sekretara IMO-a, a učesnici skupštine ove nedelje podržali su ovog kandidata iz Paname, koji će preuzeti tu ulogu za tačno mjesec dana.

Dominguez Velasco će preuzeti dužnost od Kitack Lim-a na početni četverogodišnji mandat i postati deseti generalni sekretar ovog tijela Ujedinjenih nacija.

Obraćajući se skupštini, Dominguez Velasco je rekao: „Imate moju punu posvećenost da nadograđujete veliki posao koji su uradili moji prethodnici, uzimajući i činjenicu da je ovo već značajna i uticajna organizacija, da bude institucija koja će napredovati u ispunjavanju svog punog programa. Od bezbjednosti do dekarbonizacije, od digitalizacije do ljudskih resursa.”

Dominguez Velasco će nastaviti svoju ulogu direktora u IMO Secretariat’s Marine Environment Division do kraja godine.

Danas će Skupština IMO-a glasati o tome koje će zemlje biti na čelu Vijeća IMO-a, a izvori kažu da postoji velika šansa da Liberija, kao najveći svjetski registar brodova, zamijeni Rusiju kao članicu kategorije A.

Skupština IMO-a sastoji se od svih država članica i sastaje se svake dvije godine u sjedištu IMO-a u Londonu kako bi razradili nadolazeće programe rada, budžete kao i birali Vijeće IMO-a.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply