Skip to main content
search
VijestiSvijet

Novi igrač u kineskom brodskom lizingu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Na sceni kineskog brodskog lizinga pojavio se novi igrač. Državna kompanija CHN Energy je ulaskom u ovaj sektor obezbijedila kupovinu 11 balkera od Citic Financial Leasing. CHN Energy, najveća kineska kompanija za rudarstvo i komunalne usluge, osnovana je prije sedam godina spajanjem Guodian Corporation i Shenhua Group.

Jedanaest brodova uključuje 10 plovila sa plitkim gazom, nosivosti 65.000 DWT-a, koja su u izgradnji u brodogradilištu CSSC Shanhaiguan, i jedan polovni brod nosivosti 57.000 DWT-a.

Pekingov intenzivni obračun sa korupcijom rezultirao je pritvaranjem mnogih vodećih figura u kineskom brodskom lizingu tokom proteklih nekoliko godina, ali se kineski brodski lizing posljednjih mjeseci ponovo afirmisao kao značajna sila u svjetskom brodarstvu.

Podaci iz brodovlasničke asocijacije BIMCO objavljeni prošlog novembra pokazuju da pet od deset najvećih kineskih brodovlasnika čine lizing institucije.

“Ulazak kineskih finansijskih institucija na tržište lizinga značajno je doprinio rastu flote u vlasništvu Kine u proteklih nekoliko godina,” navodi se u BIMCO izvještaju.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply