Skip to main content
search
VijestiZabava

Novi izraz izvrsnosti – Rolex Perpetual 1908

AAA

Izvor fotografije: TungCheung / Shutterstock.com

Elegantan, klasičan i odlučno savremen, Perpetual 1908 utjelovljuje dugotrajni duh hrabrosti Rolex-a. Nasljeđujući istorijske kodove jednako koliko i brojne inovacije u izradi satova, ovaj sat označava novu prekretnicu u Rolex-ovom stremljenju ka izvrsnosti. Koncept i kreacija ovog novog modela svjedoče o sveobuhvatnoj unutrašnjoj stručnosti manufakture.

Inspirisan Oyster Perpetual-om iz 1931. godine, ovaj potpuno novi sat odgovara izazovu stvaranja tanjeg sata prema Rolex kanonu i najavljuje dolazak Perpetual kolekcije, koja redefiniše tradicionalni ručni sat u avangardnom duhu brenda. Naziv “1908” odnosi se na datum kada je zaštitni znak “Rolex” zvanično registrovan u Švajcarskoj.

Obećavajući superlativne performanse, 1908 se ističe kao Rolex ukorijenjen u tradiciji, a istovremeno zrači modernošću.

S brojevima 3, 9, 12 i malom sekundom na 6 sati, 1908 reinterpretira stil Oyster Perpetual-a iz 1931. godine i odlučno ga oblači u moderno ruho.

Izrađeno od 18-karatnog žutog ili bijelog zlata, posebno tanko kućište opremljeno je providnom poleđinom koja omogućava divljenje kvalitetu završne obrade mehanizma.

Da bi pokretao 1908, inženjeri Rolex sata razvili su kalibar 7140, potpuno novi automatski mehanizam sa dvije centralne kazaljke i malom sekundom na 6 sati. Pet patentnih prijava podneseno je za ovaj tanki mehanizam, potpuno razvijen i proizveden od strane Rolex-a.

Da bi smanjili debljinu sata, Rolex tim radio je na smanjenju debljine kućišta za trećinu u poređenju sa satovima iz Oyster Perpetual kolekcije, bez žrtvovanja performansi mehanizma. Kalibar je dizajniran da zadovolji zahtjeve Superlative Chronometer preciznosti i pouzdanosti. Stvaranje tanjeg kućišta zahtijevalo je razvoj inovativnih tehničkih rješenja, na primjer, kako savršeno kontrolisati montažu oscilatora.

Izrađen od 18-karatnog žutog ili bijelog zlata, novi Dualclasp pruža poboljšanu udobnost nošenja prilagođavajući se obliku zgloba. Sastoji se od dva savitljiva, simetrična noža, omogućavajući jednostavno rukovanje mehanizmom otvaranja i zatvaranja, istovremeno garantujući sigurno pričvršćivanje remena od aligatorske kože.

Sa svojim najnovijim kreacijama, Rolex demonstrira svoju stalnu težnju ka izvrsnosti.

Izvor: Rolex

Podijeli vijest:

Leave a Reply